Toink3...

Assalamualaikum.. =) lama x bersua.

Hampir sebulan tiada sebarang cerita dikongsi. Masa cemburu. Saya masih cuba menyesuaikan diri dengan suasana IC1 (Intermediate Cycle) yang AGAK berbeza berbanding zaman junior dulu...

PENGANGKUTAN
Sekarang ni saya pergi sekolah kena tukar 2 bus. Satu daripada Lesson Street ke Eden Quay. Kemudian dari Eden Quay berangkatlah dengan penuh bersemangat ke Beaumont Hospital. Penat sebenarnya berulang alik setiap hari dari rumah ke hospital. 20 minit perjalanan kalau keadaan traffic ok dan sempat mengejar bas, jika tidak, bersedialah untuk termenung lebih lama di dalam bas atau di bus stop. Kalau dulu perjalanan ke kelas cuma memakan masa 7 minit, kini Allah beri lebih peluang untuk menghirup udara pagi di Dublin. Lebih banyak masa untuk merencana hari. Saya masih cuba menghilangkan motion sickness setiap hari. Pening, nak membaca pun x boleh. Cukuplah sekadar zikrullah menghiburkan sepanjang perjalanan.


HOSPITAL
Yes, Beaumont Hospital. Mendengarkan perkataan 'hospital' pada mulanya memang la sedikit excited namun setelah hampir 2 minggu semester baru menjengah, hati mula rindukan RCSI kotak mancisku. Setahun setengah di bangunan comel itu sudah cukup membenihkan rindu apabila sudah lama tidak bertandang. [padahal baru 2 minggu]. Seperti biasa, saya perlukan sekurang-kurangnya 2 minggu untuk meng'orientate' diri sendiri di dalam bangunan hospital yang agak besar itu. Cukuplah sekadar tahu di mana Robert Adam Lecture Theatre, surau, toilet dan cafeteria. Itu pun kadang-kadang masih meraba-raba mencari jalan keluar. Hippocampus, sila bekerja lebih kuat ok! Semakin banyak manusia yang ditemui saban hari, makin banyak kerenah manusia yang menjadi tontonan, makin banyak yang dipelajari. =)


PEMBELAJARAN
Sistem pembelajaran masih lebih kurang sama seperti Junior Cycle. Duduk dan dengar, kadang-kadang terlelap, selalunya fokus. =D Belajar Pathology dan Microbiology. Jujurnya, microb bukan minat saya namun tidak salah kalau mula menyemai cinta pada Microb. Masih belum terlambat. Mereka kata IC1 susah, tapi saya sentiasa ingat pesan mak~kita mesti optimis,Allah ada! Memang tiada benda yang senang, namun saya akan berusaha. Yes!

Andai perjuangan kali ini ditakdirkan lebih sukar berbanding 3 semester lalu, insyaAllah saya bersedia menghadapinya mental dan fizikal. Kalau saya mula lemah, ingatkan saya Dia ada ek. Selamat berjuang untuk IC1 cik leen! Selamat berjuang rakan2!
bookmarks: edit post
1 Response
  1. Anonymous Says:

    slm..mnrik pnlisan ni..smg sntiasa dlm rhmyNYA..amin..