Feeling down and like nobody is around.


Easy said than done.
bookmarks: 0 comments | edit post
Assalamualaikum wrt wbt.

Bunga ros merah yang baru dibeli semalam semakin mekar berkembang. Benar kata mak, rasa lebih tenang dan sejuk mata memandang bila bilik dihiasi dengan ciptaan yang sentiasa berzikir memuji Tuhannya. Berpinar-pinar mata memandang nota Orthopedics, rasa segar melihatkan kelopak-kelopak ros itu. Cantik. Dan mengingatkan saya pada mak, abah, Amin, Awis dan Akif. Bila homesick begini, memang hubungan pancaindera dan akal lebih dipesongkan oleh hati. Hati yang rindu. :)

Memang saya rindukan keluarga saya. إِشْتَاقَ أسرتي.

Bercakap tentang usrah yang bermaksud keluarga dalam bahasa Arab, di bumi Shamrock ini kawan-kawan yang menjadi keluarga saya di sini. Susah dan senang dikongsi bersama apatah lagi jika ada cerita yang hanya akan merisaukan mak dan abah jika dimaklumkan kepada mereka. Bukan hendak membelakangkan mereka, cuma kadang-kadang mencari saat yang sesuai. Cuma kalau bab exam dan results, mak dan abah memang orang pertama yang akan saya maklumkan. Well,semua orang pun macam tu kan.

Usrah. Ohana. Relax n recharge. Zaman dulu saya antara golongan yang mahu lari dari usrah. Bukan allergy, tak pernah ada rashes pun bila pergi usrah. Cuma mungkin zaman kanak-kanak yang mahu segalanya dibuat tanpa perlu arahan. Bajet ala-ala dah matang dan boleh berfikir baik buruk. Tak payah jadi baik-baik sangat. Tapi saya juga bukanlah kaki ponteng usrah, saya hadiri semua usrah namun ada di antara dalam keadaan hati terbelah dua,tiga dan empat, berselerak mencari ikhlas. Adakalanya hanya kerana wajib. Tsk tsk tsk.

Bila sedikit membesar, saya rasa saya perlukan usrah apatah lagi tatkala diri jauh dari keluarga. Menghadiri usrah adalah perkara yang saya tunggu-tunggu. Mungkin faktor ahli usrah dan kandungan usrah mempengaruhi tapi saya dapat rasa bezanya jika sudah lama tidak berusrah. Sesi usrah adalah sesi transformation untuk emosi saya-selalunya daripada stress/sedih kepada kembali bersemangat dan riang gumbira. Tambah-tambah lagi di masa-masa begini, ketika saya dan kawan-kawan amat jarang bertemu. Kalau ada pun sekadar sejam dua tatkala hujung minggu menghadiri program. Sudah puas menghadapi seminggu yang mencabar emosi, usrah adalah tempat untuk saya berehat dan berkongsi cerita. Kadang-kadang saya tidak bercakap banyak pun,sekadar menadah telinga dan mengangguk-angguk tapi bila pulang ke rumah, semangat saya bertambah. Saya menanti ummul furqan pembuka usrah minggu seterusnya setiap kali menangguhnya dengan tasbih kafarah dan surah al-asr.

Usrah saya biasa-biasa, bukan selalu membincangkan masalah dunia pun kecuali kalau ada isu-isu semasa yang menarik dan best. Pastinya ada sesi mentadabbur Al-Quran, memperbetulkan bacaan tajwid dan berkongsi pengajaran dan pesanan Allah di dalam kitabNya. Setiap orang pasti melontarkan idea yang membuatkan saya semakin rasa dekat dengan ayatNya. Itu yang saya suka. Ada sesetengah amalan boleh dilakukan secara bersendiri untuk meningkatkan rasa dekat denganNya tetapi ada juga yang perlukan perbincangan dan penelitian secara berkumpulan. Bukanlah semua yang bercakap itu sempurna, tapi saling mengingatkan antara satu sama lain sambil dalam diam-diam lebih kuat berbisik kepada telinga sendiri yang lebih dekat dengan mulut yang berkata-kata. Saya suka.


Bila mana perempuan duduk bersama, mesti akan ada pelbagai cerita yang keluar. Dari sebesar-besar masalah dunia hinggalah seremeh-remeh masalah. Penduduk Planet Venus kan memang suka bercerita. Setiap orang ada masanya untuk bercerita. Kalau tidak memang huru hara Planet Venus kalau semua bercerita pada masa yang sama. Apabila seorang bercerita, yang lain diam mendengar dan ada waktunya sama-sama berbincang mencari jalan keluar. Walaupun tidak disuarakan, kadang-kadang keluhan yang sama ada di dalam hati setiap yang mendengar, tapi sama-sama menasihati dan bertenang. Apatah lagi kalau mereka memenangkan kita dengan memberi peringatan ayat Allah. Saya suka.


Memandangkan saya bukanlah seorang yang gemar mengikuti perkembangan semasa, banyak sungguh cerita yang saya dengar melalui sahabat-sahabat usrah. Lama kelamaan, bila tidak mahu ketinggalan, saya juga sudah makin membiasakan diri mengupdate diri dengan isu-isu semasa. Kadang-kadang berbincang ala menteri. Hehe. Sudah lama rasanya hidup didoktrin dengan cara buka mulut-suap-telan-diam. Sekarang sedikit terbuka minda dengan membanyakkan bacaan dan menyelidiki setiap sumber berita. Cuma selalunya nota Orthopedics pun masih merangkak-rangkak, saya kurang membaca jadi sahabat usrah dan housemates tempat berkongsi cerita. Kawan-kawan di sekolah pun membantu. Yang penting kena kikis sifat aku tak pedulisme. :) Khalifah yang Allah hantar ke dunia tidak berfikir tentang diri sendiri semata-mata. Khalifah=pentadbir alam. Think big!

Dulu usrah hanya sekadar mengisi waktu tapi sekarang saya rasa usrah adalah masa yang saya tunggu-tunggu. Ia benar-benar buat saya relax dan recharge. Sosial dan rohani. Kalau kakak usrah x best, kena la bagi cadangan kalau x memang menahan jiwa la setiap kali menghadiri usrah. Kalau topik yang dibawa tak best, cadangkan tajuk-tajuk yang lebih mantop. Kalau rasa usrah kurang pengisian, kena volunteer diri untuk tambah pengisian. Boleh main netball dengan ahli usrah. Picnic2. Jaulah. Dah nama keluarga kan. Tambah-tambah di tempat orang begini, support system perlu kuat. Kan?

Taaruf. Tafahum. Takaful.

Carilah apa saja wasilah yang mengingatkan kita pada Allah.

"Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda: "Barangsiapa yang menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan di situ, maka Allah akan memudahkan baginya suatu jalan untuk menuju ke syurga."
(Muslim)

bookmarks: 2 comments | edit post
Assalamualaikum wrt wbt.

Minggu ini minggu ketiga saya menjalani clinical rotation. Kali ini di Cappagh Orthopedics Hospital di Dublin 11. Lebih jauh? Allah nak bagi lebih banyak peluang melihat keindahan Dublin. (Walaupun kebanyakan masa di dalam bus diisi dengan menilik ilmu tulang yang berselerakan di dalam hippocampus. Rasa macam tak pernah belajar! Allah....)

Saya sudah semakin membiasakan diri bercakap dengan pesakit yang sebenar. Alhamdulillah. Saya pun sudah semakin kerap berborak dengan mak di telefon, mengupdate berita-berita terkini serta kisah adik-adik saya yang semakin membesar (owh, saya rindu mereka.)

Sepanjang minggu di Cappagh, saya mendapat akhbar percuma Metro Herald yang diedarkan setiap pagi oleh petugas yang memakai baju kuning. Owh bukan, ini bukan paper Metro seperti di Malaysia. Ini Metro versi Ireland. Semenjak tercetusnya tsunami dan letupan nuklear di Jepun, maka memang penuh la headline dan beberapa halaman selepas itu dengan update tentang cerita di Jepun. Makanya saya yang ala-ala sibuk pun sedikit sebanyak dapat mengupdatekan diri dengan isu semasa. :)


Pulang ke rumah sambil mengisi perut yang amat mudah berdangdut di kala musim sejuk2 begini, saya bersambil-sambil membaca blog Ustaz Hasrizal. Menggeleng-geleng kepala sambil mengunyah. Tajuk Tsunami Akal dan Budi di Tanah Air Sendiri begitu menyentuh jiwa saya. Mungkin perlu ada saudara sendiri yang terlibat dalam tsunami dan letupan tersebut baru mahu timbul rasa simpati dan kasihan kepada mangsa-mangsa tersebut. Our 1st lady pun tak banyak membantu dengan komen ekonominya (boleh rujuk surat khabar dalam blog ustaz).

Tersedak sebentar membaca kisah lori beras terbalik dan orang ramai excited men'curi' beras hingga lupa menyelamatkan kelindan lori yang terperangkap. Tak cukup makanan ruji ke rakyat Malaysia? Saya teringat berita yang saya baca di dalam paper Metro suatu pagi, lebih kurang bercerita tentang keadaan Jepun yang masih terkawal tanpa sebarang keganasan atau cubaan rompakan meskipun semua orang berada dalam keadaan terdesak. Urm, kujumpai Islam itu dalam masyarakat yang bukan Islam sedangkan orang Islam sendiri makin luntur nilai sensitiviti (ye,bukan semua). Aish, macam2 la negaraku ini. Teringat kata-kata seorang makcik, 'yang penting bukan negara Islam, tapi masyarakat yang mengamalkan Islam. Tidak cukup hanya menjadikan Islam sebagai agama rasmi tapi benda lain disekularkan.'

Tidak boleh berterusan begini. Anda dan saya perlu mainkan peranan. Belajar sungguh-sungguh dan balik didik masyarakat ok. Bantu pihak yang memang sudah lama berusaha menegakkan Quran dan sunnah sebagai asas. :) senang bercakap dari buat,tapi harus berazam kan?

Sahabat-sahabat di Jepun, jaga diri ok. Kami mendoakan anda semua selamat dan sejahtera di bawah lindungan Allah.

Ok, mari sambung baca Orthopedics. :)

p/s : walau serapat mana pun kita, jangan lupa berkata terima kasih. tak susah kan? kan dah cantik Islam ajar kita :)


bookmarks: 0 comments | edit post
Assalamualaikum wrt wbt.

Semoga semuanya sihat di bawah lembayung rahmatNya. Kalau kurang sihat, batuk-batuk, selsema, berdoalah kepada Allah dan kunjungi klinik berhampiran anda. Jangan biar lama-lama, takut melarat.

Hampir 2 minggu menjalani rotation di Bons Secours Hospital. Alhamdulillah sudah semakin mendapat momentum untuk bergerak aktif semula. Perasaan rasa-bersalah-kalau-tak-baca-buku-dan-tido-awal semakin kerap dirasai, maksudnya saya sudah kembali ke kehidupan normal sebagai pelajar perubatan. Allahu. Banyak sungguh yang perlu diulangkaji. Ya,ULANGkaji. Bukan tidak pernah jumpa dengan penyakit, nama ubat dan symptoms, namun terasa amnesia seketika tatkala berdepan dengan pesakit yang pelbagai ragam dan cara. Meskipun telah hampir 3 tahun belajar history taking dan physical examination, kadang-kadang masih tersasul melakukan kesalahan atau tertinggal di mana-mana. Definitely not good,leen! Tapi jangan gelabah dan putus asa, masih ada 2 tahun untuk berlatih dan terus berlatih kan? So,chaiyok2! (cubaan mengekalkan sikap optimis)

Sejak ke hospital ni macam-macam kes yang saya jumpa. Myasthenia gravis yang jarang dijumpai pun saya dah jumpa. Memandangkan sebelum ini saya lebih biasa buat history taking dengan pelakon yang pura-pura sakit, terasa kelainan bercakap dengan pesakit yang sebenar yang benar-benar sakit. Sebagai pelajar perubatan, kami diajar untuk tidak mendedahkan maklumat pesakit kepada sesiapa. Malah, nak berbincang sesama sendiri pun kena make sure tiada orang lain yang dengar. Takut menyinggung hati pesakit kalau dia terdengar. In a way, nak kata x elok mengumpat. Urm...

Bila berbual-bual dengan pesakit,bercerita tentang pelbagai kesukaran yang dialami, malah kadangkala berkongsi perasaan dan rasa cemas, saya sering berdoa agar dipermudahkan urusan agar cepat-cepat dapat jadi doktor dan berkhidmat. Biar tercapai impian membantu orang lain yang kesusahan. Namun semakin kerap berjumpa dengan pesakit, saya makin sedar, semua penyakit tidak dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan, hanya dengan kuasa Allah.


Yang menariknya hampir kesemua pesakit akan mengomel tentang doktor, "Doctor rarely listen". Terus saya teringat pesanan mak, "Doktor selalu muka masam je. Cuba la senyum sikit, pesakit tengok pun sejuk hati". Alhamdulillah sehingga kini saya masih mampu tersenyum dan mendegar dengan tekun setiap butir perbualan dengan pesakit. Namun realitinya, saya tidak pasti sama ada mampu bertahan sebegitu setelah benar-benar menjadi doktor yang sibuk kehidupannya. Saya mula faham yang doktor-doktor tersebut bukan tidak berperasaan, namun mungkin sudah kurang rasa sensitivitinya dek kerana sudah terlalu kerap berjumpa pesakit seperti saya yang sudah mula jemu dengan kes hernia. Tapi bagi pesakit, kes mereka adalah unik, meskipun berjuta insan lain mempunyai symptoms dan penyakit yang sama, kesakitan mereka adalah unik, dan mereka minta dilayan sebagai seorang manusia yang sakit. Bagi doktor yang sentiasa sibuk, mereka hanyalah salah seorang daripada pesakit yang memenuhi katil hospital yang perlu dirawat segera. Tidak harus berfikiran demikian kan. Sewajarnya history taking bukan hanya sekadar soalan rutin yang dihafal sejak mula memasuki medic school. Perlu juga bertanya tentang kesihatan iman pesakit, kerisauan mereka dan melayan mereka seperti pesakit yang berperasaan. Mungkin lebih terasa kalau pesakit tersebut saudara-mara terdekat. Semoga Allah berikan ketabahan dan rasa sensitif itu ketika kami bergelar doktor kelak. Ameen ya rabbala'lamin!

Minggu ini adalah minggu terakhir di Bons Secours, saya masih belum berkesempatan melawat Botanical Garden yang hanya sepelaung daripada hospital tersebut. Mungkin akan merindui hospital ini juga. Sentimental.

Ayuh berusaha buat case upload!

Rabbana zidna 'ilma. O Allah,increase us in knowledge.


nota metatarsal : rindu!homesiccoccus.
bookmarks: 1 comments | edit post
Bismillahirrahminirahim

Subhanallah,walhamdulillah, lailahailallah. Tajuk entri memang langsung tidak berkaitan dengan isinya. Sekadar teringat lagu raihan.

Lama benar rasa tidak menulis. Perkongsian pengalaman di Turki juga masih tergantung. I know it's not good, tapi... cuti sebulan saya tanpa kelas dan rotation telah tamat. Sudah seminggu saya memulakan rotation di Bons Secours Hospital yang hanya sepelaung dari Botanical Garden nun di Dublin 9. Memandangkan ini rotation yang pertama, maka saya bersama teman seperjalanan (translate travel partner) memang amat berdebar. Tambah lagi mendengar cerita kakak-kakak tentang sesetengah consultant yang cukup membuat palpitation makin bertambah,berdiri bulu roma membayangkan situasi kena marah. Allah.

Alhamdulillah,rotation minggu pertama tamat dengan 'jaya'nya. Banyak yang diperolehi,banyak yang dipelajari, banyak yang wajar diteladani. Sekarang barulah benar-benar rasa hampir bergelar doktor, insyaAllah! Minggu ini telah beberapa kali menyaksikan pembedahan hernia dan beberapa procedure lain. [nota sendiri : Delorme procedure = resection of mucosa lining of prolapsed rectum). Semakin hari terasa semakin bersyukur dengan nikmat kesihatan yang Allah beri (walaupun sedikit merungut dengan luka di jari). Setiap hari ada sahaja pesakit yang akan datang untuk menjalani pembedahan. Setiap hari.

Bila bercerita tentang pengalaman mengaplikasikan pembelajaran di dalam kelas kepada real patient, memang x berkesudah hingga ke pagi. Daripada yang suka berjenaka, serius, skema, dan tidak kurang yang melayan kami seperti cucu sendiri. Memandangkan Bons Secours adalah sebuah hospital swasta (wah,lama berfikir mencari perkataan private dalam Bahasa Melayu) yang agak sederhana, makanya kes yang diterima juga bukanlah kes kecemasan. Kebanyakan kes adalah dirujuk daripada hospital lain atau pun GP (General Practitioner) untuk mendapatkan rawatan lanjut ataupun menjalani pembedahan. Jadi, kurang jugalah exposure yang diberikan dari segi melihat kes-kes kecemasan. Namun jangan risau, banyak juga yang saya perolehi sepanjang seminggu di sana. Hari pertama berkesempatan menyaksikan colonoscopy bersama Dr.Brian, dan petangnya bersama Dr.Connor dan Dr.Gardner menjalankan bronchoscopy. Dr.Gardner sangat baik,dan suka tersenyum. Mungkin sebab itu dia nampak lebih muda daripada umur sebenar. "U want to be anaesthetist,don't u?", itu soalan yang diajukan kepada saya ketika saya mengintai-intai dengan kepala kura-kura untuk melihat nama anaesthesia (ubat pelali) yang digunakan. 'Well,maybe.", saya menjawab sambil tersenyum. Dulu memang sangat beriya mahu menjadi anaesthetist, tapi kini mula berkira-kira. InsyaAllah kalau dikurniakan nikmat masa dan akal yang mantop.

Hari kedua pula menyaksikan pembedahan hernia dan beberapa pembedahan lain yang melibatkan sistem Gastrointestine. Menarik namun ternyata surgery bukan minat saya meskipun sering kagum dengan kecekapan pakar bedah yang mantop belaka. Hari ketiga berkejaran di wad mencari pesakit untuk berjumpa. Hari keempat kembali ke Operation Theatre dan mencari patient untuk dimuatkan ke dalam Case Upload. Ada cerita ngeri tentang case upload tapi biarlah dilupakan,hanya menyakitkan jiwa. Apa pun, RCSI sila perbaiki sistem anda! Hari kelima tamat dengan berjumpa dengan 2 orang pesakit sahaja kemudian berkejar kembali ke rumah untuk menyiapkan case upload,huh!

Sibuk-sibuk begini,saya tersedar sudah makin jarang berbual dengan mak dan abah. Kalau ada pun selang 2,3 hari. Itu pun dalam keadaan tercungap-cungap mengejar bus, atau bercakap kuat melawan kebingitan bunyi enjin bus. Namun, mak setiap kali itu juga menjawab panggilan saya dengan nada yang cukup ceria. Cukup mengubat hati yang kadangkala sedih, penat dan sendiri. "Tak payah call selalu pun xpa, mak tau kakak sibuk sekarang ni. Yang penting kakak sihat",ayat yang seringkali terpacul apabila saya meminta maaf kerana acapkali bertangguh menghubungi mak. Kadang-kadang fikiran saya melayang dalam perjalanan pulang dari hospital ke rumah, membayangkan keadaan saya nanti apabila telah bergelar doktor atau mungkin isteri orang, pandaikah saya membahagikan masa dan kasih sayang seadilnya? Sebelum sempat mendapat jawapan, saya sudah tiba di rumah atau pun tertidur di dalam bus. *sigh* InsyaAllah akan berusaha!

p/s : homesicoccus infection again,maybe? ayuh berusaha untuk rotation next week!

mahu pakai begini dalam OT..
bookmarks: 2 comments | edit post