taken from YG


fosis_logo.gif

Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuhu,


I hope this email reaches you in the best of health and Iman inshAllah.

Many of you will have witnessed the horrific images that have been flashing across the various news channels depicting the massacre of the Palestinian people by the Israelis, and despite being here in the UK, there are a number of things that we can do to help our fellow brothers and sisters:

Things WE can do:

1) Tahajjud & Dua - There is no doubt that there is nothing more greater than turning to Allah (swt) to seek His Mercy and His Assistance during these difficult times and as the Prophet (saw) said

"Our Lord descends to the lowest heaven during the last third of the night, inquiring: 'Who will call on Me so that I may respond to him? Who is asking something of Me so I may give it to him? Who is asking for My forgiveness so I may forgive him?'" (Al-Bukhari)

2) Donate Money - The Palestinian people are in urgent need for your donations for urgent medical aid and you can donate to Interpal in a number of ways:

Phone : Call the interpal hotline : 02089619993
Online : Go to www.interpal.org and follow the online instructions

Interpal Account Details:

Account Name: Interpal
Bank: Islamic Bank of Britain
Sort Code: 30-00-83
Account Number: 01095401
BG52LOYD30964010241 92

3) Attending the Demonstration - There will be a demonstration held on
Sunday 28 December 2.00 pm - 4.00 pm and Monday 29 December 4.00pm – 6.00pm,

Both protests are:

Outside the Embassy Of Israel
Kensington High Street
Kensington And Chelsea
London W8 4QB

Nearest Underground Tube Station: High Street Kensington


4) Sign the following petition: http://www.petition online.com/ gaza2812/ petition. html

5) Email/Telephone/ Send Letters/Meet your local MP - The MPs have been elected to serve us and we should make sure that we contact them and pressurise them to do something against this Israeli brutality. Attached to this email is a template letter that you can use to send your letter to your local MP.

6) Call the Foreign & Commonwealth Office - Express your concern with the Foreign & Commonwealth Office, please call 020 7008 1500


Wassalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuhu,

Faisal Hanjra
FOSIS President


bookmarks: 1 comments | edit post
terdetik hati untuk menulis kali ini.dalam kesibukan bergelumang dgn notes2 yang bertimbun serta desakan memenuhkan compartment2 ingatan di otak. semoga dipermudahkan semuanya. ameen...

terkedu aku tatkala ustaz erfino mengucapkan salam maal hijrah ketika menamatkan sesi 'misteri'nya dalam salah satu slot di PUISI. terima kasih ustaz kerana mengingatkan. cermin pada diri. aku lebih ingat tarikh xmas berbanding hijrah Rasulallah yang sepatutnya lebih menjadi prioriti. xpe... ada ruang untuk munasabah diri di situ.

sempena menyambut ketibaan tahun baru hijrah 1430, aku telah membuat beberapa resolusi baru. juga kesinambungan dari apa yang aku perolehi di puisi. ingin aku kongsikan tapi lebih molek kiranya aku simpan buat diriku sendiri buat masa ini. insyallah... bukan sesuatu yang drastik pastinya. slow and steady win the game!


salam maal hijrah kepada semua. hayatilah erti hijrah itu dgn sebaik-baiknya. semoga Allah memberkati kehidupan kita semua. insyallah....

buat sahabat-sahabat yang amat aku kasihi, tegurlah aku jika aku tersalah atau terlupa.

do u think u’re hot: yup.since i'm sitting near to heater.. *seinnocent mungkin*

upload ur fav pic of urself:



why do u like that pic: my dream comes true =)

when was the last time u ate pizza: last week at burger hut.16 euro for 18inches pizza!

the last song u listen to
: Cintailah Ilahi.i luv d music.

what r u doing right now besides this: studying immunology.hehe.12january exam starts!

what name would u prefer besides yours: i believe mak has her own reason for choosing my name. i like. n appreciate it.fadzlina!

people to tag:

maznah
qilah tepung
sanie
fydot
asyeq

who’s no1: kawan saya yang baek =)

say something about no2: kawan saya yang tabah. chaiyok qilah!

introduce no3: kawan yang saya rindui utk gaduh add maths. hee..

how about no4: my tomb rider. my best friend!

introduce no5: my classmates kat gopeng.

bookmarks: 3 comments | edit post
alhamdulillah! i'll be off to Killarney! 22-26dec. PUISI - Perhimpunan Ukhuwwah Insaniyah Seluruh Ireland. insyaallah pasti ada hikmahnya perjalanan yang Allah tetapkan agar aku ke situ. =)


suka video ni..comel btol..lagy nasyid versi naruto.

seronok! betulkan niat. jumpa kawan2. timba ilmu. melawat Killarney yang cantik!

"orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), 'Ya Tuhan kami, tidaklah engkau menciptakan semua ini sia-sia; Maha Suci Engkau lindungilah kami dari azab neraka."

doakan semuanya selamat ek.. amin....
urm...a lil glance at the shout box, bad is yelling.. leeeeeeeeeeeeeeeeeeen!
hehe.. dis one is for bad. thanx for tagging me. and make me fening2 lalat nak cari video pe..
here it is!



1. those video are sooo...petronas! simple,less 5mins yet meaningful. =)
2. nice song ~ my faverato
3. i sat by my mum first time i watch those both video. huuu...
4. touch my heart soo deeply
5. it makes me wonder. "seorang emak boleh menjaga 10 org anak tapi sepuluh orang anak belum tentu dapat jaga seorang emak." same as abah.
6. i just luv those video! it's so hard to decide which video to embed. so i took both. *wink*
7. saya nak balik cuti summer! *menjerit sekuat hati*

yups bad. it's so simple. tetiba di pagi hari jadi addicted tgk youtube. xnak tag sape2. smua org kesibukan kot.
bookmarks: 0 comments | edit post
saya sedih!

sangat....

tapi...

ALLAH SAYANG KITA…

pejuang_syahid menulis "Betapa sayang nya Allah pada kita sehingga di dalam al-Quran diselitkan dengan motivasi supaya hamba-hambaNya ini tabah dalam menghadapi segala dugaan sebelum menuju ke perhentian abadi...

Kenapa AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kenapa AKU TAK DAPAT APA yang AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

-Surah Al-Baqarah ayat 216

Kenapa UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

-Surah Al-Baqarah ayat 286

rasa FRUST?

"janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."

-Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"

-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT daripada SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dr orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... ..

-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."

-Surah At-Taubah ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."

-Surah Yusuf ayat 12


sememangnya realiti kehidupan tak pernah seindah yang kita impikan. banyak perkara di luar kawalan kita. tapi, bersabarlah leen.. Allah ada sebab. Allah knows best kan.. jangan sesekali lupa tu. takkan tak percaya rezeki di tangan Tuhan. c'mon! makan pisang n smile! kita mesti tabah. perjalanan masih panjang kan... =)

salam! urm...dalam kesibukan nak menghadapi card signing yang terakhir jumaat ni, aku terasa tekanan yang tak terhitung pascal nya. sempat aku meminjam sebuah buku dari library RCSI hari tu. tajuk 'How To Stop Feeling Tired and Start Living' by Dora Albert. Menarik sebab penulis buku ni bercerita tentang pengalaman hidupnya. banyak je buku-buku macam ni. maybe diameter buku ni lebih nipis. cepat nak habis baca. hehe... sesuai la di kala aku cam ketensionan menyiapkan projek HBS aritu. here's something to share :

YOUR 6 WAYS TO BUILD UP ENERGY BY OPTIMISTIC THINKING
1. Every week plan at least one activity you'll look forward to. (this part,urm insyaallah ada je aktiviti)
2. Expect success, not failure (mesti la! confident tu perlu )
3.
Plan ahead and budget your time to avoid tensions and confusions. Find out what you peaks hour are, and plan your most important and demanding tasks for those hours when your energy is highest. (i do plan. but sometimes it doesn't really work. lagha ni...)
4. Read, memorise or listen to some positive thoughts each day. Start each day with a positive thought. (yup everyday!)
5. Maintain a serene attitude toward problem in life. (most of the times...well,yeah sometimes i NEED to cry. but then evrything wud be find. Allah knows best kan?)
6. Learn to think independently and to make your own decision. (masih mencari pegangan diri)

6
WAYS TO BUILDING UP ENERGY BY KNOCKING OUT BOREDOM
1. Listen to everyone you meet. Adopt an attitude of happy expectancy whenever you meet someone new. (insyaallah..sedang mencuba)
2.
Believe that you possess all the energy you need to fill your life with sparkling interest. Act as if you have enthusiasm, and true enthusiasm will follow. (teringat lagu 'When U Believe-Mariah Carey. i try to bear in mind)
3.
Make sure that your job challenges your powers, within reason. Don't settle for something you find easy but dull. (uh..perlukan anjakan paradigma!well,studying medicine is already a challenge)
4.
Associate with others in activities that you find are fun for you. (always!)
5.
Keep your mind alive by reading or taking courses in subjects that interest you, or by going to lectures. (lectures?everyday kot..ha,i read this book what!)
6.
Join the do-it yourself movement, and stimulate yourself by attempting some creative activity. (ada la bwat sorang2)

8 WAYS TO SLEEP BETTER

1. Don't get too keyed up during day. (insyaallah..)
2. Don't spend long periods of time on one activity, but plan your day for variety. (lectures bukan penghalang!)
3. Try to stick to the same waking and sleeping hours as much as possible,within reason. (urm..ni ikut mood)
4. Avoid situations that leave you filled with regret and tensions. (gosh!patut la slalu x leh tido.)
5. Adopt a sleep ritual,doing the same thing every night before bedtime. (al-mulk wud b the best)
6. Keep a sleep diary, to find out what's best for you. (??)
7. Learn to relax your mind as well as your body. Say prayer before going to bed at night.
8. Never get into a stew about your supposed inability to sleep, but learn to rest quietly when unable to sleep. (bosan la...)

part ni yang buat aku paling tertarik :

'A feeling of happy and complete forgiveness to oneself and everyone else is necessary before one can sleep peacefully'

'Dan orang2 yang mampu menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang
lain... (QS 3: 134)

insyaallah.. berusaha menjadi lebih baik. =)



alhamdulillah. selesai tugas sebagai babysitter..

perjalanan ke balbrigan mengambil masa lebih kurang 1 jam (termasuk tempoh menunggu abang nizam-suami kak ain- yang seterusnya memandu kami pulang ke rumahnya). alhamdulillah pertama kali aku menjejakkan kaki ke atas train yang saling tak tumpah macam LRT kat malaysia. (hati kecilku terasa bangga dgn sistem LRT malaysia yang lebih best dan nampak canggih..heee) mengisi ruang perjalanan, kak ain dan abg nizam bercerita tentang latar belakang mereka dan tidak lupa, pengalaman mereka di luar negara. aku paling sgt gembira tatkala abg nizam mengkhabarkan bahawa dia berasal dari penang. x tahu kenapa. statistik yang aku jalankan secara x rasmi di ireland sepanjang 3 bulan keberadaanku menunjukkan sgt sedikit kot orang penang di ireland. uish3.. tetiba semangat kenegerian. seronok sungguh aku dapat ber'ghapla jingga' dgn abg nizam. =) abg nizam membuktikan kerajinannya membaca buku apabila dia dengan begitu lancar bercerita tentang kisah nabi, rahsia di sebalik sambutan krimas(geram plak aku dgn Raja Roman), cerita Thanksgiving. huuu.. sgt tertikam jiwaku. refleks pada diri. aiyo... sgt kurang pengetahuan am. space for improvement. =)

sampai di rumah kak ain,kami dijamu dengan hidangan nasi minyak. (x payah tunggu kay kawin.haha) sedap sungguh..uuu dah lama x makan la katakan. kemudian, kak ain menghantar kami ke destinasi sebenar-rumah kak Adib. kuciwa aku dan mimie sebaik sahaja kak rina(babysitter rasmi anak-anak kak Adib) memberitahu yang budak-budak tu dah tidur. urm.. masa untuk aku dan mimie juga beradu. terselit rasa takut. kak rina garang btol. babysitter berhemah! *tabik spring*

bangun pagi.matahari yang indah. frost! dari dalam rumah pun aku dapat merasai kedinginan suhu -6celcius di luar.


terdengar suara kanak-kanak. aku dan mimie menjenguk ke bilik yang bising itu. itulah detik perkenalan kami dengan...

dari kiri : luqman,muaz,anas,zubair

memandikan diorang di pagi hari. pakaikan baju. sediakan sarapan. sungguh comey. x lupa,nakal. aktif sungguh. hari itu aku kenal perwatakan mereka satu persatu. luqman yang manja dan kadang-kadang rasa nak cubit je. muaz yang ignorant dan cakap english pelat irish~phew! anas yang paling sensitive dan mendengar kata. zubair yang sgt independent walaupun umur baru mencecah 1 tahun. kembali dekat dengan kanak-kanak setelah hampir 3 bulan aku tinggalkan akif. uuuuu.... biar gambar berbicara.


tgk cartoon-mainan bersepah xleh kemas-makan2-byk lagi sebenarnye yang x dirakam

bosan. kehidupan seharian mereka berlegar di kawasan ruang tamu rumah.dari bangun pagi hinggalah ke malam hari. aku sendiri terfikir. mengulang-ulang aktiviti yang sama setiap hari. bosan2. terlupa yang hari-hari lain masa mereka mungkin banyak terisi di sekolah. urm... mereka independent. sedangkan zubair yang berusia setahun yang belum betul tumbuh gigi pun seperti sudah biasa bermain sendiri. terbayang aku kanak-kanak seusia itu di rumahku dulu. akif~manja sungguh. mungkin sebab mak tersangat la ada masa di rumah. aku yakin kanak-kanak itu akan membesar dengan baik. lebih matang dari usia mereka. didikan di luar negara. entah kenapa aku rasa berbeza dgn malaysia. yang penting, asas agama masih diberi penekanan. alhamdulillah. =)

urm.. seharian menemani budak-budak bermain. ujian mental. tapi masih sempat aku mengadap buku anatomy. memandangkan minggu depan aku akan menghadapi cardsigning yang terakhir,aku harus bersedia. konsep usaha, doa, tawakal. malu kot nak mintak kat Tuhan kalau sedar diri usaha tak sebanyak mana. yang penting mesti yakin. "Allah ada" ~teringat tiap kali mak menenangkan aku dengan ayat itu.

keesokan harinya,kak ain dan abg nizam dtg mengambil aku,mimie,kak rina dan kanak-kanak yang mula kusayangi itu ke rumah mereka. disambut dengan hidangan mc D kak ana yang sungguh menyelerakan. uuu.. cheese + mayonese = perfect! terasa seperti saudara hubungan yang terjalin itu. kak ana yang tidak kering idea bercerita tentang pengalamannya mengambil lesen memandu. juga cerita ayahnya yang garang. kak rina dengan gaya diktatornya mengarahkan muaz,anas,luqman, dan zubair supaya makan dgn sopan. seronok kanak-kanak tu bermain dgn anak2 kak ain-aqlan,aqilah dan yusuf.kak ain dan abg nizam yang sgt sporting. uh...walaupun tidak banyak, hilang sedikit rindu pada keluarga. alhamdulillah. =)

bersama Kak Ain & Abg Nizam di Dunnes Store


car boot sale! kak ain dan abg nizam sgt berbaik hati membawa aku dan mimie ke hujung bandar Balbriggan. buat pertama kalinya, aku shopping agak sakan di situ. tedy besar comey 2euro(slps penjual tersebut bergaduh dgn suaminya),koala bear 1 euro yg sgt2 comey, knitwear yang aku pun x pasti sebab aku membelinya(mungkin tertarik dengan design yang pelik),pisang yang sgt murah(2 sikat 2 euro. wee!), perfume 2euro, dan ubat gigi. detail sungguh. teruji kesabaran kak ain dan abg nizam dgn kejakunan kami. haha.. cian2... layan je la... tapi sgt best! terdetik dalam hati, "ni nak babysit ke shopping.. adeyh" ~x sempat amek gambar.seronok sgt shopping.

pulang dari car boot sale,kami pulang ke rumah. lebih banyak mengenali keluarga itu. makin mesra dan selesa. selepas menjamu selera dengan sup ekor kak ain dan roti canai kak ana, kami dihantar pulang oleh abg nizam dan kak ain. betul2 sampai depan pintu 314. sungguh layanan VIP. terima kasih abg nizam, kak ain, kak rina, kak ana, muaz, anas, luqman, zubair, aqilah, aqlan, dan yusuf. tak lupa kepada penganjur utama kak adib. atas sebuah kenangan yang cukup bermakna. pengalaman yang tersemat kukuh di ingatan. terima kasih semua! =)

aku belajar lebih banyak tentang erti hidup. sekurang-kurangnya aku dapat lari dari hidup sekadar lecture, anatomy, cardsigning, tutotial. aku belajar membina sebuah keluarga. tidak menilai seseorang dari luaran. menyesuaikan diri dengan keadaan. dan sedikit sebanyak gambaran kehidupan aku pada masa akan datang. ternyata tidak sia-sia aku memenuhi permintaan kak adib. meskipun aku tidak di rumah untuk fokus sepenuhnya terhadap buku,buku,buku. terima kasih Tuhan. Engkau sentiasa tahu yang terbaik buatku.
tengok jam...aiyo..da pukul 7.30pagi.sepatutnya aku berniat hendak bangun lebih awal.jauh lebih awal.dengan niat yang suci untuk menghadam buku Anatomy Monkhouse dengan lebih baik..huu.. ntah bile la nak btol2 master ni... *termenung*tetiba datang idea nak call my dearest sweetheart. uh..rindunya kat mak.. sembang2 ngan mak walaupun kejap,da dapat mengembalikan apa yang kurang dalam diri. terima kasih mak.oh ya!esok aku akan secara rasminya memulakan kerja pertama aku di Dublin. as babysitter! wee! euphoria melampau la plak. sangat seronok. dah terbayang dah ke'best'an bermain dengan anak-anak Kak Adib tu. walaupun x kan pernah sama dengan akif kat rumah, still...kanak-kanak...


yang comey....


menghiburkan...


uuu..sungguh cute..nak cubit2..


urm...hyperactive smpai rasa nak telan je..



mesti banyak ragam diorang.waa...sungguh ketidaksabaran menanti saat petang jumaat. niat yang aku suarakan kat mak ternyata diterima baik. alhamdulillah. just mak pesan "jaga anak orang tu baik-baik". huuu..dengan ketaatan aku pun menjawab,"baik mak!!syg mak". huhu.. kegembiraan dapat melepaskan rindu terhadap budak-budak. yang lebih menarik, aku baru sahaja belajar tentang infant dan kanak-kanak sewaktu lecture Health Behaviour and Society. ' uh..sungguh relevan..aku dan mimie sekali lagi ter'euphoria' time lecture tu. semangat btol kitorang nak meng'eksperimen' learning behaviour budak-budak tu nanti... argh.. datanglah cepat wahai jumaat.(uuu..jumaat depan cardsigning~seriusly anti climax)

nota metatarsal : doakan aku berjaya jadi babysitter yang cemerlang ek...
huuu..saya kemalasan yang amat lah tersangat sekali. x cukup rembesan enzyme 'rajin'ase (ada ke).. chaiyok leen! berusaha dgn project HBS(Health Behaviour and Society).

smoking recession.

tetiba je bengang kenapa la manusia merokok. kalau tak mesti kitorg x kena bwat project ni. *sigh*

da2..back to work.. *stretching2*

chaiyok2! gambatte kudasai!