saya rasa lemah...
saya rasa x ada mood...
saya rasa tak larat...
kenapa saya rasa jam ni lambat sangat berpusing...
saya nak balik MALAYSIA...
Ya Allah berilah hambaMu ini kekuatan...

sikit je lagi leen, berusaha!

saya mmg menanti tp xde la sekronik ni..


nota metacarpal : doakan saya dan rakan-rakan ye..
bookmarks: 0 comments | edit post
Bismillahirahmanirrahim...

Kembali menulis setelah berehat seketika pada minggu pertama exam Sem 2. Hehe... Minggu depan masih berbaki 2 paper dan satu ujian praktikal anatomy (mungkinkah jodoh bersama Prof. Clive Lee lagi?). Sebenarnya x ada apa pun yang best nak dikongsikan. Sekadar rasa nak menulis. (kak safiah, sila jgn pukul saya)

Minggu lepas adalah minggu yang paling x stabil buat saya. Namun, alhamdulillah rasanya lebih terurus berbanding semester lepas. Dah matang sikit kot? Umur dan menginjak, pemikiran pun kena seiring la kan. Hehe...

Berusaha-Doa-Tawakal. 3 elemen yang datang seiring. 3-1=0. 3-2=0. Apatah lagi kalau 3-3. Salah satu exception dalam rumus matematik lakaran manusia. Konsep yang sama pada rukun Islam dan Iman. Minggu lepas adalah minggu ujian untuk saya. Benar-benar satu ujian. Mental dan fizikal. Jasad berperang dengan selsema yang melanda sebelum exam, mental sibuk bersilat dengan nota-nota yang meminta hak untuk diulangkaji.

Usaha yang boleh dikatakan sedaya upaya walaupun mungkin tak mencapai tahap maksima (masih ada ruang masa untuk menulis blog). Tahun depan, azam untuk lebih istiqamah dalam usaha. Semoga Allah memberkati usaha saya dan rakan-rakan.

‘’Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan mereka mengubah diri mereka sendiri…’’
(Ar-Ra’d ayat 11)


Doa... Hanya Dia yang tahu betapa hati yang rapuh ini minta dikurniakan rahmat kasih sayang dan pertolongan. Semoga Allah mendengar rintihan hamba-hambaNya yang lemah ini dan dipermudahkan segalanya. Amin...

"Berdoalah kepada Tuhanmu dengan berendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas."
(Al-A'raf: 55)

Tawakal? Menyerah diri kepada Allah SWT, redha terhadap ketentuannya, mengikhlaskan niat kita dan memperbaiki sangkaan kita terhadapNya. Menyerah diri kepada Allah-terasa kerdil diri ini nak menghadapi exam. Meskipun di depan mata hanyalah helaian A4 yang boleh didapati di Dunnes, nilainya terasa sangat berbeza. Kerana helaian kertas tersebut bersamaan dengan nilai satu tahun. Subhanallah. Takut. Cuak. Tapi, apa yang tinggal hanyalah diri, kertas, pen, ilmu dan pertolongan Allah. Noktah. Lalu hati jadi tenang dengan keindahan tawakal.

“Apabila kamu telah berazam (bertekad dan berusaha) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah sukakan golongan yang bertawakal” ( Surah Ali Imran :159)

"KepunyaanNyalah segala rahsia langit dan bumi. Dan kepadaNyalah dikembalikan segala perkara. Oleh karena itu pujalah dia dan bertawakallah kepadaNya. Tuhanmu tidak akan alpa terhadap apa yang kamu kerjakan."
(Hud:123
)

Mengikhlaskan niat kita. Cukup ke ikhlas saya ni? Masuk exam dengan harapan x nak kena repeat, so x payah balik awal time summer? Daifnya niat. Singkatnya pemikiran. Tanggungjawab sekecil tu je ke? Hanya kepada diri sendiri. Lalu, saya ingin menyeru diri ini dan kawan-kawan, mari kembali renungi peranan kita. Kita mesti lakukan yang terbaik dalam setiap perbuatan kita. Elakkan sifat sambil lewa, ala kadar, cukup makan. Sebab apa? Jawapan mudah.

Atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingati (Nya)
(Al-Naml : 62)


Boleh juga rujuk Ali Imran : 110. Jom2 kita bersemangat! Kita adalah pemimpin. Kita ada peranan dalam menegakkan kembali agama Islam di muka bumi. Siapa lagi kalau bukan kita? Harapan nak berperang senjata seperti rakyat Palestine, alahai.. Jadi, berjuanglah dengan ilmu yang ada. Berhenti memikirkan tentang diri sendiri. Tanggungjawab kita lebih besar daripada itu. Nikmat akal yang Allah kurniakan patut kita utilize sungguh2. Sesungguhnya, telinga yang paling dekat dengan orang yang memberi pesan adalah pemberi peringatan itu sendiri -saya. So, ingat leen..

Bersangka baik pada Allah. Teringat entri saya beberapa bulan lepas. Bercerita tentang tragedi 'ngeri' tatkala menghadapi exam Sem 1. Bila dikenangkan kembali, terasa benar kasih sayang Allah. Alhamdulillah. Tahun ini, alhamdulillah, masih tidak diuji dengan dugaan sedemikian rupa. Saya berdoa agar tiada lagi peristiwa seumpama itu. Cukuplah sekali sebagai peringatan. Tapi kali ini, banyak perkara yang berlaku yang memerlukan aplikasi konsep bersangka baik terhadap Allah. Setelah berbulan-bulan persediaan menghadapi exam, hati terasa agak kacau bilau (x dapat cari perkataan yang lebih sesuai). Melangkah keluar dari dewan peperiksaan, hati terasa tidak tenang, berharap agar dapat menginjak masa ke belakang. Membetulkan apa yang salah, menyusun kembali jawapan yang adakalanya tidak begitu teratur (x flow bak kata pepatah). Tapi, mana boleh! Lalu hati terasa tidak sihat, memikirkan perkara yang telah berlalu. Come on hati!


Menghitung-hitung soalan yang tidak dapat dijawab dengan baik, dah kira berapa banyak soalan yang Allah permudahkan untukmu? Bersyukur...
Jiwa kusut, risau mengenangkan keputusan, ingat tak betapa selama hidup ini Allah sering membantumu?
Terasa takut mengenangkan pemeriksa yang mana yang akan menanda kertas, lupa ke Allah memegang hati manusia?
Kecewa dengan prestasi yang sepatutnya lebih baik, sudah cukupkah usaha? Dah lengkap amalan untuk meminta-minta lebih dari Allah?

Lalu cik hati, sedarlah diri. Tawakal pada Allah dengan sebenar-benarnya. Allah tidak akan menzalimi hambaNya melainkan hamba itu sendiri yang menzalimi diri sendiri. Teringat pesan mak sebelum saya menjejakkan kaki ke RCSI. "Ingat apa-apa pun yang berlaku, Allah ada. Dia x akan berlaku kejam kerana itu bukan sifatNya."

Kemudian datanglah konsep redha dengan ketentuanNya-baik atau buruk. Bukan redha tanpa usaha, doa dan tawakal. Tu redha tin kosong namanya. Yakin dengan Allah. Kita merancang, Allah juga merancang dan sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancang. Allah knows best! Jadi, let bygone be bygone. Apa yang tinggal hanyalah doa agar Allah melembutkan hati pemeriksa dan menghijabkan kesalahan kita. Amin... Ayuh, teruskan usaha!

Bila Allah cepat memakbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu,
Bila Dia lambat memakbulkan doamu, Maka DIA ingin mengujimu,
Bila DIA tidak memakbulkan doamu seperti apa yang kamu minta,
Maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu, kalau pun bukan di sini, insyaAllah di syurga.
Sentiasalah bersangka baik kepada ALLAH dalam apa jua keadaan pun kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya

http://www.cafeokay.at/foto/ruka%20allah.jpg
bukan sekadar metacarpal & phalangeal bones

"Di antara manusia ada orang yang berdoa, 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia,' dan tidak ada baginya bagian di akhirat. Dan di antara mereka ada orang yang berdoa, 'Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari siksa neraka.' Mereka itulah orang-orang yang mendapat bagian dari apa yang mereka usahakan, dan Allah sangat cepat perhitungan-Nya.
(Al-Baqarah: 200-2)


salam mujahadah!
Alhamdulillah, masa yang dinanti telah tiba! Saat untuk kita berjuang di medan jihad kita, dengan kertas dan pena. Kali ni saya membawakan pasukan emoticon saya khas untuk diri sendiri dan sahabat-sahabat yang sedang dan akan menduduki exam.



Berusaha hingga ke akhirnya.


Jaga makanan dan kesihatan


Tidur yang secukupnya bukan berlebihan. Otak juga perlukan rehat.


Anda rasa sukar dan payah? Kawan-kawan pasti sedia membantu.


Jangan tension-tension. Allah kan ada..


Practice makes perfect! Bg practical exam, berlatih sampai anda haematemesis (muntah darah).


Minta restu daripada kedua ibu bapa. Minta dan beri kemaafan kpd insan di sekeliling anda.


Jika ingin menaiki bus, pastikan anda benar-benar pasti dengan jadual bus.
(atas dasar pengalaman penulis)


Pecutlah hingga sampai kelajuan Ferrari pun di saat akhir ini.


Kamikaze pun boleh...


Usaha dengan sehabis baik ketika menjawab soalan.


Terlupa? Jangan patah hati. Teruskan berselawat dan minta pertolongan Allah.


Apa jua yang anda usahakan, tawakal padaNya.


Khas bagi sahabat-sahabat Dublin, peka dengan cuaca! Bawa payung jika perlu.


Selamat pulang ke Malaysia dengan selamatnya. Jangan melagho lebih-lebih plak ye da abes exam.


Jangan lupa dunia hanya sementara, akhirat jua yang pasti.



Salam mujahadah dari Team Emoticon! All the best!
http://gallery.photo.net/photo/2139619-lg.jpg

3 DAYS TO GO... (or should I say approximately 2 days 14 hours?)

Subhanallah, I was counting down for the 2nd Sem exam already! How suprisingly fast the time flies. Allah, my heart isn't in Dublin anymore. Well, at least for now. I want to go home as soon as possible, urm like now??! But.. BUT I have to sit for a BIG exam first (the word ' big' might not applicable for all). Allah, this is only an exam. Something that should be normal for me as a student. Something that I have to face after half year of ups and downs. Plus, I have been doing exams for so many times. But, again and again, this nak-terjun-bangunan feeling never fail to mentally trouble me. A lil glance to the Cardiovascular notes, Anatomy notes, GE notes, Molecular Medicine notes, Clinical Compentencies handouts, and not to mention, Histology Tutorials which I seldomly revise. Enough. Tachycardia. Faint. (-.-) O Allah, give me strength. Remind me of Your ayat -Allah is enough for me and You are the best protector- each time unease feeling strikes me. Allah, please help me for I wouldn't be able to even hold the pen without Your permission. Guide me Allah thru the right path. Please be with me, always.. Allah, ease the task for me and my friends. Help us Allah....

http://najwa18.hadithuna.com/files/berdoa.jpg
"And when My slaves ask you (O Muhammad) concerning Me, then (answer them) I am indeed near (to them by My Knowledge) : I respond to the invocations of every supplicant when he calls on Me. So let them also, with a will, listen to My call. And believe in Me; so that they might walk in the right path"
-Al-Baqarah : 186-

http://rile.files.wordpress.com/2008/02/berdoa.jpg
Kucing turut berdoa kerana sedar diri hanya hamba. Apatah lagi manusia.

Exam schedule
25/05/09 - Cardiovascular
26/05/09 - Histology
27/05/09 - Health Behaviour & Society
28/05/09 - Clinical Competencies
2/06/09 - Molecular Medicine
3/06/09 - Genitourinary & Endocrine System
5/06/09 - Anatomy Practical
11/06/09 - MALAYSIA!

No worries leen! It will soon be over! Very soon. Remember the temporary nature of this life on Earth. Prepare more for your eternal hereafter, ok?

fighting!
Good luck friends!
p/s : plz read cyid's comment. =)


terasa lemas dalam lautan ilmu. ~iye2 je..

Then one of my housemate gave me this link. A very good tazkirah. Subhanallah..



When you're happy,praise Allah. When you're facing difficulty, seek Allah. Put your trust in Him. InsyaAllah, you will
never feel disappointed bcoz
He really knows best.

It makes me smile again. Continue study!

Jazakillahu khaira Khadijah.
HAPPY TEACHER'S DAY!

http://1.bp.blogspot.com/_NWpVuPu-HJ8/SCzqxSxZN3I/AAAAAAAAAHs/srfZqJKINDc/s400/teachers%2520pic.jpg

Wikipedia : A teacher is a person who educates others~A

Collins English Dictionary : A teacher is a person who teaches, usually as a job at a school or similar institution.

Dalai Lama : The teacher who is indeed wise does not bid you to enter the house of his wisdom but rather leads you to the threshold of your mind.

Salam teristimewa buat guru-guru yang amat saya sanjungi...

Tadika Lubuk Meriam, Pulau Pinang
Taski Taman Makmur, Kedah Darul Aman
Sekolah Kebangsaan Padang Menora, Pulau Pinang
Sekolah Kebangsaan Sungai Seluang, Kedah Darul Aman
Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Al-Irshad, Pulau Pinang
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gopeng, Perak Darul Ridzuan
Kolej Matrikulasi Kedah (2 minggu)
KOLEJ MARA BANTING, SELANGOR

Royal College of Surgeons in Ireland, Dublin

Kalau bintang itu dekat, mungkin dapat ku sunting sebagai hadiah untukmu,
Andai langit itu rendah, pasti akan ku gapai pelangi tuk hiasi hidupmu,
Jika angin bisa berbicara, kan ku khabarkan padanya tuk sampaikan kerinduan padamu,
Namun...
Ku sedar,
Kudrat ku tak sekuat mana,
Mampuku tak setinggi mana,
Lalu...
Yang tinggal hanya doa,
Yang pasti ku titipkan,
Dalam setiap pertemuanku dengan Yang Esa...

Terima kasih cikgu!

http://myenblog.com/UploadFiles/2007-9/915657896.png

buat bakal guru klik sini

p/s : teringat Akif dan Awis di rumah. Mak cte Akif sakit perut sebab x beli makanan kat sekolah. Bukan sebab xde duit, tapi sebab nak belikan bunga untuk kakak. Subhanallah, terima kasih Allah. Hati mana yang tidak tersentuh. Kakak sayang Akif dan Awis sgt2!

"Kenapa adik tahan makan?"

"Adik beli bunga kaca kat kakak 2 ringgit. Adik ada lagi seringgit. Tengok2 duit seringgit tu hilang, adik x ada duit la nak makan"

Suasana diam. Hati tersentuh. Emosi beralun.

"Urm... kenapa adik beli bunga untuk kakak?"

"Sebab adik sayang kakak..."

Terasa panas pipi. Allah, terima kasih.
Bismillahirahmanirahim

Subuh di Dublin sekarang bukan calang-calang awalnya, memang amat menguji. Mau x, pukul 3.34 am dah subuh. Syuruk plak pukul 5.26 am. Terasa berat duvet bertambah-tambah dari 1 kg ke seberat kapal korek. Haih... Namun, kena la gagahkan diri jugak bangun. Azam melawan syaitan! Lagipun, aku penah dengar, orang yang solat di awal waktu, dia bersolat dengan para malaikat dan nabi-nabi. Urm, x pasti sumbernya. Tapi sedikit sebanyak membuatkan aku bermotivasi la jugak nak solat awal waktu (thou terlepas jugak solat lambat. huhu) Apapun, semoga Allah terima amal ibadah kita. Atas dasar keikhlasan sifat hamba.

Selepas subuh, tido semula. Haih... Resolusi x nak tido lepas subuh terpaksa digubal semula nampaknya. Kena cari kaedah lain ni. Urm, jangan tido lepas subuh tapi tido sebelum zohor. Ok? Nanti masalah lain la plak. Time zohor tu banyak plak benda nak kena bwat. Tau2 je dah zohor. (toink2.. pening mencari jalan). Ok sambung, dah nama tido lepas subuh, 'ter'bangun lambat la plak. Terkulat-kulat tengok jam dinding. Selari dengan angka 3. Wajib bangun! Ada lagi 6 jam sebelum Clinical Competencies revision class. Hari ni x de study group aka IRP. Hehe.. freedom sket (kantoi malas). Huish2, ape malas2 ni..

Bekerja secara efektif sebagai suri rumah kejap, then start breakfast. Bagi mengisi masa sambil mengunyah nasi yang Kak Mar masak, bukak la jap internet. Ligat serebrum mencari apa yang nak ditaip pada keypad. Tink! Luangkan masa tengok berita TV3. Cite PM nak naikkan pangkat pegawai penjawat awam. Bagus2, sokong. Berita pasal nak majukan belia-belia di Malaysia. Subhanallah, bagus juga. Kemudian masuk berita luar negara, cerita tentang Palestine. Hari Nakbah? Apekah itu? Lalu jemari kembali bertindak aktif, dengan sebelah lagi tangan menggaul2 nasi. H.A.R.I. N.A.K.B.A.H. Mr. Google membantu aku ke satu page yang menerangkan tentang hari nakbah. Haih, ceteknya ilmu...

Istilah nakbah mungkin adalah satu perkataan yang agak asing bagi sebahagian rakyat Malaysia melainkan buat mereka yang benar-benar prihatin mengenai isu umat Islam antarabangsa terutamanya di Palestine.

Nakbah bermaksud malapetaka atau bencana besar. Nakbah Palestine (يوم النكبة - Hari al-Nakbah) pula merujuk kepada penubuhan negara haram Israel yang telah diisytiharkan secara rasminya pada 15 Mei 1948.

Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal negara Palestine secara sistematik dengan bantuan British dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Tarikh penting tersebut adalah detik hitam bagi penduduk asal Bumi Palestine, orang Arab dan dunia Islam secara globalnya.


Urm... 15 Mei ni bukan sahaja penting sebab esok hari guru (dan birthday Kak Dya), tapi 15 Mei juga adalah hari untuk kita kembali mengingati rakyat Palestine yang sekian lama ditindas. Buat yang sedikit terlupa (seperti saya), ayuh kita bersemangat kembali!

"Allah menolong hamba-Nya selama hamba itu menolong saudaranya" (H.R. Muslim)


http://www.sumintar.com/wp-content/uploads/2008/07/sumintar-saling-memberi-223x300.jpg

"Hidup untuk memberi sebanyak-banyaknya, bukan untuk menerima sebanyak-banyaknya"

Tertarik dengan ungkapan ayat di atas yang aku petik dari sebuah filem yang baru selamat aku habiskan. Laskar Pelangi. Subhanallah, menarik sungguh. Filem yang menepati citarasaku- tiada cerita cinta yang bosan, bukan skrip yang kaku, kaya dengan mesej yang penuh bermakna. Bukan lah tujuan nak promote cte ni. (perhatian kepada yang sedang exam : jangan terinduce nak tengok filem ni ye. Save the best for the last. After exam pun insyaAllah bleh tengok lagi) Sekadar nak berkongsi intipati cerita ni.

http://katakandengankata.files.wordpress.com/2008/12/10child1.jpg
Gambar hiasan semata-mata

Filem ini mengisahkan tentang sekumpulan anak kampung yang rata-rata berasal dari keluarga miskin. Pendek kata, mereka ni x mampu nak menghadiri sekolah formal di bandar atas dasar ketiadaan wang. Nasib baik ada golongan yang sanggup berkorban nak bekerja secara percuma demi nak mendidik anak-anak yang berpontensi ni. Subhanallah, keadaan sekolah diorang memang daif sangat. (jadi, cuba bersyukur dengan keadaan RCSI yang tidak seluas bangunan universiti lain.Alhamdulillah, masih ada O'Flan yang luas dan selesa.) Penekanan ilmu agama sangat jelas dipertontonkan. Ilmu dunia penting, ilmu akhirat tu kewajipan.

"Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui"
-Al-Rum : 64-

"Sekolah ini adalah di mana pendidikan agama, pendidikan budi pekerti bukan sekadar pelengkap kurikulum. Keterdasaran bukan dilihat dari nilai-nilai, dari angka-angka itu. Bukan... Tapi dari hati..."

Banyak sangat adegan menarik dalam filem ni. Kagum... Paling aku terharu, kalkulator VS lidi. Teringat zaman Darjah 1 dulu, guna lidi kat sekolah. Up sikit, guna kalkulator 350/570. Sampai la ke tahap KMB, guna GDC yang mahal itu. Urm, teknologi memang membantu namun dalam kehidupan, usaha tenaga insan dan keazaman merupakan elemen terpenting. Teknologi jatuh di tangga kedua. Dengan berbekalkan lidi pun, anak-anak kampung tu boleh berjaya. Apa yang penting? USAHA!

"Dan orang-orang yang bejihad untuk (mencari keredhaan) Kami, Kami akan tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sungguh, Allah beserta orang-orang yang berbuat kebaikan"
-Al-Rum : 69-

Ada juga adegan cikgu dorg bercerita tentang Perang Badar. Simple. Yang penting adalah ibrah. Keinginan yang kuat utk mencapai cita-cita. Keberanian dan semangat pantang menyerah. 313 VS 3000. Bukan calang-calang. Keyakinan kepada Allah mesti kuat!

"Mohonlah pertolongan kepada Allah dan bersabarlah. Sesungguhnya bumi ini milik Allah, diwariskanNya kepada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya. Dan kesudahan (yang baik) adalah bagi orang-orang yang bertakwa"
-Al-A'raf : 128-

Ok,setakat itu. Back to books!

http://gadissworld.files.wordpress.com/2008/09/lp.jpg
bear the Indon slang~heee. silap pemilihan pakaian je...
Maka jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah.

Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh.

Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa.

Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan.

Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumahtangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya.

kahwin?? (klik sini)

nota metatarsal : Entri di atas TIDAK langsung membayangkan penulis ingin berkahwin dalam masa terdekat. Haih... salah faham. Sekadar PERKONGSIAN. Sama-sama kita jadi orang SOLEH + SOLEHAH. InsyaAllah. =)
bookmarks: 6 comments | edit post
Allah SWT berfirman:

“Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu bapanya, ibunya telah mengandungkannya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusukannya dalam dua tahun, bersyukurlah pada-Ku dan kepada dua orang ibu bapamu, hanya kepada-Ku kembalimu.” (Luqman: 14)

Sempena Hari Ibu yang menjelang tiba, sekali lagi, blog ni menjadi tempat nak mengekspresikan perasaan nak balik Malaysia. Semalam call mak, subhanallah gembiranya suara mak. Terharu kot. Kena jadi mak dulu baru la faham sepenuhnya perasaan seorang ibu.

Mak, selamat hari ibu. Happy mother's day.

Terima kasih atas belas mak melahirkan kakak. Hari tu kakak pegi hospital, kakak masuk unit O & G. Menggeletar lutut kakak tengok saat orang nak melahirkan anak. Mak, kakak banyak salah pada mak. Kalau la kakak kenangkan kesakitan mak saat melahirkan kami, mesti x sanggup pun nak buat benda-benda yang menyakitkan hati mak. Mak, kakak mintak maaf.

Terima kasih atas kasih sayang mak yang tak berbelah bahagi kepada kami. Kakak anak sulung dan satu-satunya 'puteri' dalam keluarga kita. Kakak sedar mak kadang-kadang manjakan kakak seolah-olah kakak yang anak bongsu. Wee, padan muka akif. Hehe. Tapi kasih mak terpamer pada semua anak mak. Sama. Rata. Mak bijak melayan kami mengikut cara kami sendiri. Terima kasih mak. Kami sayang mak!

Terima kasih atas setiap keringat yang tumpah demi membesarkan anak ini. Dulu masa kecik2, mana la kakak tau betapa susahnya nak menjaga kanak-kanak ribena ni. Sampai la hari tu kat Dublin ni, kakak jadi babysitter. Ya Allah, tu baru anak orang. Cuba kalau anak sendiri. Memang teruji kesabaran. Permintaan yang bukan-bukan. Kedegilan yang melampau. Haih. Banyak sangat pengorbanan mak. I luv u!

Terima kasih kerana menjadi kawan kakak yang paling akrab. Mak adalah tempat yang paling best nak mengadu. Ada je ayat yang nak menenangkan kakak. Setiap kali ada ujian yang melanda, call mak je, trus dapat solution. Bagi je topik ape pun, mak x penah mengecewakan kakak. Thanx mak! U are my bestest friend.

Terima kasih Allah atas kurniaanMu yang terindah ini.
Terima kasih Allah..


Sesungguhnya x akan ada lagu yang dapat menggambarkan perasaan kakak terhadap mak, apatah lagi di saat diri ni berjauhan. (nak balik!!!!!!!!!!!!)










Hadith Pertama
Dari Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Seorang anak tidak dapat membalas ayahnya, kecuali anak tersebut mendapati ayahnya menjadi budak kemudian ia membelinya dan memerdekakannya.” (Riwayat Muslim dan Abu Dawud)


Hadith Kedua
Dari Abdullah bin Mas'ud RA berkata: “Aku bertanya kepada Rasulullah SAW: “Amalan apakah yang dicintai oleh Allah?” Baginda menjawab: “Solat pada waktunya.” Aku bertanya lagi: “Kemudian apa?” Baginda menjawab: “Berbakti kepada kedua orang tua.” Aku bertanya lagi: “Kemudian apa?” Baginda menjawab: “Jihad di jalan Allah.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)


Hadith Ketiga
Dari Ibnu Umar RA bahawa Rasulullah bersabda SAW: “Berbaktilah kepada bapa-bapa kamu nescaya anak-anak kamu akan berbakti kepada kamu. Hendaklah kamu menjaga kehormatan nescaya isteri-isteri kamu akan menjaga kehormatan.” (Riwayat Thabrani dengan sanad Hasan)


Hadith Keempat
Dari Asma binti Abu Bakar RA ia berkata: “Ibuku mendatangiku, sedangkan ia seorang wanita musyrik di zaman Rasulullah . Maka aku meminta fatwa kepada Rasulullah dengan mengatakan: “Ibuku mendatangiku dan dia menginginkan aku (berbuat baik kepadanya), apakah aku (boleh) menyambung (persaudaraan dengan) ibuku.” Baginda bersabda: “Ya, sambunglah (persaudaraan dengan) ibumu. (Riwayat Bukhari dan Muslim)


Imam Syafi'i berkata: “Menyambung persaudaraan itu adalah dengan harta, berbakti, berbuat adil, berkata lemah lembut, dan saling berkirim surat berdasarkan hukum Allah. Tetapi tidak boleh dengan memberikan walayah (kecintaan dan pembelaan) kepada orang-orang yang terlarang untuk memberikan walayah kepada mereka (orang-orang kafir).”


Hadith Kelima
Dari Abu Usaid Malik bin Rabi'ah As-Sa'idi RA berkata: “Ketika kami sedang duduk dekat Rasulullah , tiba-tiba datang seorang lelaki dari (suku) Bani Salamah lalu berkata: “Wahai Rasulullah, apakah masih ada sesuatu yang aku dapat lakukan untuk berbakti kepada kedua orang tuaku setelah keduanya wafat.” Baginda bersabda: “Ya, iaitu mendoakan keduanya, meminta ampun untuk keduanya, menunaikan janji, menyambung persaudaraan yang tidak disambung kecuali kerana keduanya, dan memuliakan kawan keduanya.” (Riwayat Abu Dawud, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban)


Hadith Keenam
“Sesungguhnya Allah telah mengharamkan atas kamu (dari perbuatan) derhaka kepada para ibu, mengubur anak perempuan hidup-hidup, menahan apa yang menjadi kewajipanmu untuk diberikan, dan menuntut apa yang tidak menjadi hakmu. Allah juga membenci tiga hal bagi kamu (yakni) desas-desus, banyak bertanya, dan mensia-siakan harta. (Riwayat Bukhari)


Jadi, sempena hari ibu ni, mari kita memperbaharui kembali azam kita untuk menjadi anak yang soleh + solehah. InsyaAllah...

1. Beradab sopan seperti berlemah lembut, bergaul mesra dan menjaga perasaan mereka. Bagi kita yang berjauhan ni, rajin2 la call mak. We'll never know how much it means to them. Trust me. ~abah pun kena call juga. ^_^

2. Mengenang pengorbanan mereka seperti ibu mengandung, melahir dan menyusukan. Bapa pula mendidik, mengasuh, dan mencari rezeki.


3. Menziarahi mereka dan bertanya khabar. ~mungkin boleh menziarahi mereka dalam mimpi. Huhu. Doa senjata muslim. Gunakan!

4. Memenuhi permintaan dan patuh dengan suruhan mereka yang tidak bertentangan dengan Islam. ~baik!azam saya cuti summer ni!

5. Tidak membantah kata-kata mereka.

6. Tidak menyakiti perasaan mereka. ~never ever!

7. Memberi sumbangan kebendaan terutama ketika mereka dalam keadaan susah.

8. Melayani mereka tanpa membiarkan mereka sedih dan kesunyian.

9. Merawati mereka ketika sakit. ~Yes! InsyaAllah Dr.Fadzlina akan berkhidmat utk mak!

10. Menjaga mereka ketika mereka tidak berdaya.

11. Sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka.

12. Berakhlak mulia demi menjaga maruah ibu bapa. Mereka pasti bangga mempunyai kita!

Urm, tidak dilupakan buat yang telah kehilangan ibu mahupun ayah. Yakinlah, sesungguhnya Allah lebih menyayangi mereka. Jangan bersedih ye. Teruskan berdoa. Antara yang boleh dilakukan :

1. Mendoakan dan memohon ampun untuk mereka agar dikurniakan kebahagiaan di akhirat.

2. Menunaikan janji mereka.

3. Memuliakan rakan-rakan mereka.

4. Menyambung persaudaraan dengan kerabat mereka.



SAYANGI IBU BAPA ANDA!
bookmarks: 0 comments | edit post
Dalam kesibukan mengadap nota, cuba menghadam sebaik mungkin gambar-gambar yang 'menghiasi' nota (esp nota PB Collins), alhamdulillah Allah masih memberi ruang kesempatan untuk aku dan sahabat2 ku yang disayangi berkumpul selepas agak lama x bersua (ye ke?). Terasa macam best je sesi share masalah. Baru la tahu yang sebenarnya semua orang ada je masalah yang tersembunyi di dasar hati. Cuma x terluah je. Dari masalah jiwa sampai la ke bab study. Hehe.. Masalah memang bunga-bunga hidup. Tak meriah hidup tanpa masalah. Dalam kesempatan yang singkat tu, sempat la ktorg menyelak2 buku hadis 40. Kali ni hadis yang dipilih ialah hadis ke-19. Terasa nak sangat share kat sini.

HADIS 19

عَنْ أَبِي الْعَبَّاسِ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ الله عَنْهُمَا قَالَ: آُنْتُ خَلْفَ النَّبِيِّ صَلَّى الله عَلَيْ هِ
وَسَلَّمَ یَوْمًا فَقَالَ: (( یَا غُلاَم! إِنِّي أُعَلِّمُكَ آَلِمَاتٍ: اِحْفَظِ الله یَحْفَظْكَ، اِحْفَظِ الله تَجِدْهُ تُجَاهَكَ،
إِذَا سَأَلْتَ فَاسْأَلِ الله، وَإِذَا اسْتَعَنْتَ فَاسْتَعِنْ بِالله، وَاعْلَمْ أَنَّ الأُمَّةَ لَوِ اجْتَمَعَتْ عَلَى أَنْ یَنْفَعُوْ كَ
بِشَيْءٍ لَمْ یَنْفَعُوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ آَتَبَهُ الله لَكَ، وَإِنِ اجْتَمَعُوْا عَلَى أَنْ یَضُرُّوْكَ بِشَيْءٍ لَ مْ
یَضُرُّوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ آَتَبَهُ الله عَلَيْكَ، رُفِعَتِ الأَقْلاَمُ وَجَفَّتِ الصُّحُفُ )) رواه الترمذي وقال
حدیث حسن صحيح، وفي روایة غير الترمذي (( اِحْفَظِ الله تَجِدْهُ أَمَامَكَ، تَعَرَّفْ إِلَى اللهِ فِي
الرَّخَاءِ یَعْرِفْكَ فِي الشِّدَةِ، وَاعْلَمْ أَنَّ مَا أَخْطَأَكَ لَمْ یَكُنْ لِيُصِيْبَكَ، وَمَا أَصَابَكَ لَمْ یَكُ نْ
لِيُخْطِئَكَ، وَاعْلَمْ أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرَ، وَأَنَّ الفَرَجَ مَعَ الْكَرْبِ، وَأَنَّ مَعَ العُسْرِ یُسْرًا))

Daripada Abu al-'Abbas, Abdullah ibn Abbas, r.a. رضي الله عنهما beliau berkata:
Aku pernah duduk di belakang Nabi SAW pada suatu hari, lalu Baginda bersabda kepadaku: Wahaianak! Sesungguhnya aku mahu ajarkan engkau beberapa kalimah:

Peliharalah Allah nescaya Allah akan memeliharamu. Peliharalah Allah nescaya engkau akan dapati Dia di hadapanmu.
Apabila engkau meminta, maka pintalah dari Allah. Apabila engkau meminta pertolongan, maka mintalah pertolongan dengan Allah.
Ketahuilah bahawa kalau umat ini berkumpul untuk memberikan sesuatu manfaat kepadamu, mereka tidak akan mampu memberikanmu manfaat kecuali dengan suatu perkara yang memang Allah telah tentukan untukmu.
Sekiranya mereka berkumpul untuk memudharatkan kamu dengan suatu mudharat, nescaya mereka tidak mampu memudharatkan kamu kecuali dengan suatu
perkara yang memang Allah telah tentukannya untukmu.
Pena-pena telah diangkatkan dan lembaran lembaran
telah kering (dakwatnya).

Hadis riwayat al-lmam al-Tirmizi. Beliau berkata: la adalah Hadis Hasan Sohih.

Dalam riwayat selain al-Tirmizi, hadis berbunyi:
Peliharalah Allah, nescaya engkau akan dapatiNya di hadapan engkau.
Kenalilah Allah ketika senang,nescaya Dia akan mengenalimu di ketika susah.
Ketahuilah bahawa apa-apa yang (ditakdirkan) tidak menimpamu, ia tidak akan menimpamu.
Dan apa-apa yang menimpamu bukannya ia tersilap menimpamu.
Ketahuilah bahawa kemenangan itu ada bersama kesabaran, terlepas dari kesempitan itu ada bersama kesusahan dan bersama kesusahan itu ada kesenangan.


Pokok Perbincangan Hadis :


1) Menjaga Hak Allah, Allah akan menjaga kamu:

Subhanallah. Kalau kita laksanakan segala suruhan, meninggalkan semua larangan, Allah akan menjaga kemaslahatan duniawi - kesihatan/anak/keluarga/harta. Akan dipelihara din & iman dari syubhat yang menyesatkan/perkara-perkara haram. Ada ke orang lain yang nak offer benda macam ni?


2) Pertolongan & bantuan Allah kepada Orang yang bertaqwa:

Jaga hak Allah pada diri dan keluarganya - menepati Quran dan Sunnah. dalil bantuan/ Allah bersama (an-Nahl : 128),(at-Taubah : 40),(al-Mujadalah : 7 ).


3) Meminta pertolongan hanya pada Allah:

memohon pertolongan dalam melakukan ketaatan/ meninggalkan maksiat.

bersabar atas takdir/ tetapkan pendirian pada hari bertemu Allah.


4) Beriman kepada Qadho’ dan Qadar :

- dalil (at-Taubah : 51) (Aali Imran : 154).


5) Mengingati Allah ketika senang, Allah akan mengingati kamu ketika susah .


6) Kemenangan bersama kesabaran: (a-Baqarah : 249) (al-Anfal:66).


7) Bersama Bala(karb) itu ada jalan keluar(farj) : (al-Baqarah:214).


8) Bersama kepayahan ada kesenangan (al-Asr) .



Rasa sejuk je hati baca hadis ni, kan?



Alhamdulillah. Sehari lagi berlalu dalam hidupku. Semakin meluap-luap perasaan tak sabar nak menjejakkan kaki ke bumi Malaysia. Tapi, exam menanti di depan mata. "Kan best kalau x payah exam trus balik Malaysia..." Udah2 le.. Angan kosong yang tak kan ke mana. Moga Allah permudahkan segalanya.

Tadi sempat berbual kejap dengan mak. Hajat di hati nak call abah nak wish birthday, tengok-tengok tersilap tekan number mak la plak. Haih... Nampak sangat jarang-jarang call abah. Huhu, segan sikit nak cakap ngan abah berbanding cakap ngan mak. Alang-alang dah tercall mak tu, bersembang la jugak. Sentiasa ada idea nak sembang. Well, mak dan anak. Mak bercerita tentang keletah Akif sekarang. Mak cakap Akif dah makin matang sekarang. Banyak percakapannya yang kadang-kadang mengalahkan orang tua. Kagum seketika.

"Mak saja je ajak Akif g makan KFC lepas skolah." Akif membalas dengan yakinnya, "Mak, x boleh la. Haram. Mana boleh makan KFC". =)

"Mak, adik x bawak pun kawan adik masuk rumah sampai berselerak. Mak cik ni x baik tau nak tuduh2 kalau x nampak" =)

"Mak, seronok la adik da boleh sembahyang. Nanti kalau mak ngan abah doa, adik ngan awis mesti jadi pandai" =)

"Xmau la pakai seluaq pendek ni. Mana bleh. Malu la" =)

Teringat dulu aku penah saja-saja nak test budak ni.
"Akif, kalau kakak keluar umah x pakai tudung bleh x?"
Akif memandang aku sambil tersenyum, mencari jawapan untuk soalan kakak dia yang pelik ni..."Urm.. x boleh" Aku bertanya lagi, dengan nada provoke "Tu adik x pakai tudung pun. Kakak pun boleh la x pkai tudung kan?"
Dia tersenyum lagi. "Kakak ngan adik x sama. Adik lelaki, kakak perempuan. Tuhan marah kalau kakak x pakai" =)

"Mak, x payah la nak jumpa sapa-sapa nak buat air penerang hati. Mak doa pun dah cukup. Mak doa la sungguh-sungguh. Mesti adik jadi pandai" =)

Subhanallah, semoga Allah memelihara adik-adikku. Mungkin tanpa adikku yang satu ini sedari, sedikit sebanyak, dia banyak membuat aku berfikir. Biarpun apa yang dia zahirkan melalui lisan adalah daripada pandangan seorang kanak-kanak, tiada salahnya apa yang Akif cakap tu. Dia dah ada pegangan sendiri. Benar la,pengajaran dan tazkirah tu sebenarnya bukan hanya di masjid, bukan hanya di usrah, bukan hanya di majlis-majlis ilmu. Banyak ilmu dan pengajaran yang terselit dalam situasi-situasi seharian kita. Nak terima atau x je.

Aku rindu sangat pada adik yang bongsu ni. Terasa lama sangat x bergurau dan berbual dengannya. Masih terngiang-ngiang soalan-soalan pelik yang ditanya hingga kadang-kadang menggugat kesabaranku. Paling terasa menggugat kredibiliti kalau tak dapat jawab. Hehe... Subhanallah, rindunya...

Dia lah sahabat yang setia menemaniku di rumah dulu. Berebut-rebut channel tv - muak tengok muka sponge bob. Baca buku sama-sama. Makan nasi sama-sama. Senyumannya masih tak luput dari ruang ingatan. Bagai cahaya yang menerangi hati. Cukup untuk membuat hati yang gundah kembali tenang. Tawanya bagaikan penawar yang mengubati jiwa yang dirundung duka. Rajuknya tidak selalu terpamer. Kadangkala menghiburkan, kadang-kadang, membuat diselubungi perasaan bersalah. Tangisannya terasa menyakitkan. Tatkala malam tiba, melihat wajahnya di balik cahaya lampu yang malap, terasa sayu hati. Lirik matanya membuatkan rasa sayang ini melimpah ruah padanya. Cukup besar makna kasih sayang yang Allah campakkan dalam hati adik-beradik ini.

Ya Allah, peliharalah Akif kerana ku yakin, tiada siapa yang dapat menjaganya sebaik Engkau.



p/s : HAPPY 45TH BIRTHDAY ABAH, SEMOGA ALLAH MEMBERKATI USIA DAN MERAHMATI ABAH SELALU. TERIMA KASIH ATAS SEGALANYA. HAPPY 7TH BIRTHDAY AKIF UZAIR, SEMOGA ADIK MENJADI LEBIH MATANG DAN COMEY! TUNGGU KAKAK BALIK YE.
Subhanallah. Another wonderful morning, ready to sketch a new page. While editing my imeem playlist, I found this playlist - a good approach to sahabats' stories. Hope it benefits u as what it does for me. =)

~akibat study depan laptop.