Alhamdulillah. Sehari lagi berlalu dalam hidupku. Semakin meluap-luap perasaan tak sabar nak menjejakkan kaki ke bumi Malaysia. Tapi, exam menanti di depan mata. "Kan best kalau x payah exam trus balik Malaysia..." Udah2 le.. Angan kosong yang tak kan ke mana. Moga Allah permudahkan segalanya.

Tadi sempat berbual kejap dengan mak. Hajat di hati nak call abah nak wish birthday, tengok-tengok tersilap tekan number mak la plak. Haih... Nampak sangat jarang-jarang call abah. Huhu, segan sikit nak cakap ngan abah berbanding cakap ngan mak. Alang-alang dah tercall mak tu, bersembang la jugak. Sentiasa ada idea nak sembang. Well, mak dan anak. Mak bercerita tentang keletah Akif sekarang. Mak cakap Akif dah makin matang sekarang. Banyak percakapannya yang kadang-kadang mengalahkan orang tua. Kagum seketika.

"Mak saja je ajak Akif g makan KFC lepas skolah." Akif membalas dengan yakinnya, "Mak, x boleh la. Haram. Mana boleh makan KFC". =)

"Mak, adik x bawak pun kawan adik masuk rumah sampai berselerak. Mak cik ni x baik tau nak tuduh2 kalau x nampak" =)

"Mak, seronok la adik da boleh sembahyang. Nanti kalau mak ngan abah doa, adik ngan awis mesti jadi pandai" =)

"Xmau la pakai seluaq pendek ni. Mana bleh. Malu la" =)

Teringat dulu aku penah saja-saja nak test budak ni.
"Akif, kalau kakak keluar umah x pakai tudung bleh x?"
Akif memandang aku sambil tersenyum, mencari jawapan untuk soalan kakak dia yang pelik ni..."Urm.. x boleh" Aku bertanya lagi, dengan nada provoke "Tu adik x pakai tudung pun. Kakak pun boleh la x pkai tudung kan?"
Dia tersenyum lagi. "Kakak ngan adik x sama. Adik lelaki, kakak perempuan. Tuhan marah kalau kakak x pakai" =)

"Mak, x payah la nak jumpa sapa-sapa nak buat air penerang hati. Mak doa pun dah cukup. Mak doa la sungguh-sungguh. Mesti adik jadi pandai" =)

Subhanallah, semoga Allah memelihara adik-adikku. Mungkin tanpa adikku yang satu ini sedari, sedikit sebanyak, dia banyak membuat aku berfikir. Biarpun apa yang dia zahirkan melalui lisan adalah daripada pandangan seorang kanak-kanak, tiada salahnya apa yang Akif cakap tu. Dia dah ada pegangan sendiri. Benar la,pengajaran dan tazkirah tu sebenarnya bukan hanya di masjid, bukan hanya di usrah, bukan hanya di majlis-majlis ilmu. Banyak ilmu dan pengajaran yang terselit dalam situasi-situasi seharian kita. Nak terima atau x je.

Aku rindu sangat pada adik yang bongsu ni. Terasa lama sangat x bergurau dan berbual dengannya. Masih terngiang-ngiang soalan-soalan pelik yang ditanya hingga kadang-kadang menggugat kesabaranku. Paling terasa menggugat kredibiliti kalau tak dapat jawab. Hehe... Subhanallah, rindunya...

Dia lah sahabat yang setia menemaniku di rumah dulu. Berebut-rebut channel tv - muak tengok muka sponge bob. Baca buku sama-sama. Makan nasi sama-sama. Senyumannya masih tak luput dari ruang ingatan. Bagai cahaya yang menerangi hati. Cukup untuk membuat hati yang gundah kembali tenang. Tawanya bagaikan penawar yang mengubati jiwa yang dirundung duka. Rajuknya tidak selalu terpamer. Kadangkala menghiburkan, kadang-kadang, membuat diselubungi perasaan bersalah. Tangisannya terasa menyakitkan. Tatkala malam tiba, melihat wajahnya di balik cahaya lampu yang malap, terasa sayu hati. Lirik matanya membuatkan rasa sayang ini melimpah ruah padanya. Cukup besar makna kasih sayang yang Allah campakkan dalam hati adik-beradik ini.

Ya Allah, peliharalah Akif kerana ku yakin, tiada siapa yang dapat menjaganya sebaik Engkau.



p/s : HAPPY 45TH BIRTHDAY ABAH, SEMOGA ALLAH MEMBERKATI USIA DAN MERAHMATI ABAH SELALU. TERIMA KASIH ATAS SEGALANYA. HAPPY 7TH BIRTHDAY AKIF UZAIR, SEMOGA ADIK MENJADI LEBIH MATANG DAN COMEY! TUNGGU KAKAK BALIK YE.
6 Responses
  1. insyaAllah..amin..(sekali utk ajiqboy ye)..hehe.


  2. Mz Says:

    leen! best nya ada adik kecik2..hhee
    bpe umo aqif skg da leen?

    huuhu..
    nk ada adik kecik gak..


  3. Mr. Pain Says:

    Subhanallah! Gempaknya adik u sorang ni! Doakan hari2 supaya dia jadi lelaki yang soleh da hebat bila da beso nanti. Anak bongsu mmg power!!


  4. khadijah : insyaallah. =)

    mz : hoho. 7thn. xde la kecik sgt tp sbb dia bongsu so cm manja2 sket la.

    Mr.Pain : hehe.. Insyaallah. doakan sama2.


  5. jelas sungguh kasih seorang kakak..

    harap2nya Aqif membesar dengan tidak mempunyai masalah dlm loghat penang..urm


  6. ee'aq.. (xtau spelling)

    no worries. PM pun penang. hidup je. =p