Assalamualaikum wrt wbt.

Pertamanya, setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada notes Forensic yang berjaya membawa saya ke blog ini. Sedar tidak sedar, beberapa minit lepas saya baru terkulat-kulat membelek nota Forensic berkaitan Management of the poisoned patient. Usai menghabiskan nota tersebut, saya tidak tahan untuk meneruskan pembacaan ke nota Drugs of Abuse. Perlukah menghafal setiap drug tersebut? Tatkala bermonolog dalaman, akhirnya jari saya meletakkan highlighter dan beralih ke papan kekunci. Ayuh berkongsi sesuatu tentang PUISI 2010!

Masuk tahun ini,ini merupakan kali ketiga saya menyertai PUISI. Sewaktu di tahun pertama, saya mendaftar ketika masih belum fly ke bumi Ireland pun lagi. Memang berpotensi dapat anugerah peserta paling bersemangat. Tema tahun itu : The Fantastic Four dan penceramahnya Ustaz Zaharuddin. Subhanallah, mantop asas-asas agama yang dibawakan. Tahun kedua, diminta menjadi faci. Bermula dengan perasaan tidak layak, saya menggagahkan diri. Mahu tunggu sampai bila untuk bergelar 'layak'? Tema yang dibawa tahun itu : Generasi Muslim Kaizen. Memang terbabow! Tahun ini?


Setelah 'berbincang secara damai', tema yang dipilih ialah : Kembara Tian Xia! Dengar pun dah gempak kan? Memang, ustaz yang dijemput pun mantoop, Ustaz Zamri Mari Mengaji yang diimport khas dari Malaysia. Penceramah sendiri telah melalui siri pengalaman mengembara Malaysia-London-Cork-Dublin untuk ke Ireland memandangkan salji turun agak lebat dan menyebabkan Dublin Airport ditutup. Beberapa kali ustaz tersadai akibat flight delay namun Allah jua lah yang akhirnya mengizinkan ustaz menjejak kota Dublin ini. Alhamdulillah.

PUISI 2010 : Kembara Tian Xia adalah berpandukan buku 8th Habits oleh Stephen Covey yang diolah oleh Ustaz Zamri dengan memasukkan unsur-unsur Islamisasi. Benar apa yang disampaikan oleh ustaz,

“Hikmah (kebijaksanaan) itu adalah barang ciciran orang-orang mukmin. Barang siapa menjumpainya, maka ambillah ia (hikmah tersebut)”-Hadith

Antara yang dibawakan berdasarkan buku tersebut adalah empat quotient :
1. PQ [physical quotient]
2. IQ [intelectual quotient]
3. EQ [emotional quotient]
4. SQ [spiritual quotient]

Dan turut dibawakan empat elemen bumi yang diwakili oleh setiap quotient :
1. TANAH =PQ
2. AIR = IQ
3. API = EQ
4. ANGIN = SQ

Since PUISI pun beraksi selama 4 hari, mustahil untuk saya memasukkan kesemua intipati ceramah ustaz dalam satu blog entry. Kalau nak tahu semua, no doubt, kena datang ke PUISI :) Tapi saya kongsikan serba sedikit.

Ok, serabut. 8th habit, quotient, element,dan Tian Xia. Don't make sense?

Tian Xia = all under heaven. Pada zaman dahulu, orang China memandang langit sebagai suatu tempat yang penuh misteri dan sesuatu yang tinggi lalu disamakan langit dengan syurga[heaven].

Tian Xia = all under heaven = all under the sky = earth + human

Jadi, apa yang ingin difokuskan di PUISI tempohari adalah penyatuan semua unsur yang berada di bumi iaitu manusia dan alam. Apa unsur yang berada di bumi? TANAH, AIR, API, UDARA. Apa unsur yang ada pada manusia? PQ,IQ,EQ,SQ. Now it makes sense?

MasyaAllah penyampaian Ustaz Zamri juga memang ternyata mantop! Berbaloi kembara Tian Xia ustaz yang bermula sejak penerbangan dari Malaysia serta kembara para peserta yang terpaksa bermalam di airport serta meredah salji untuk tiba di Glandelough. Penempatan sungguh selesa. Dapat mandi air panas setiap hari :) Makanan PUISI memang terbaek! Terima kasih kepada semua team masak yang bersungguh-sungguh menyediakan makanan terbaek! Semoga Allah membalas kebajikan mereka dengan setinggi-tinggi ganjaran.

Jadi, untuk kali ini saya ingin berkongsi kaitan setiap element dengan manusia. Sedar atau tidak, setiap ciptaanNya saling berkait. Subhanallah,Tuhan yang menciptakan!

____________________________________________________________________________________

Apakah itu Physical Quotient?

Physical Quotient adalah satu elemen penting kerana ia berkait rapat dengan fizikal badan, dan memainkan peranan yang penting dalam kesihatan rohani. Ia lebih mementingkan akan kesihatan dan penampilan luaran individu tersebut.
Tanpa physical quotient, kita tidak akan berjaya dalam sesuatu perkara. Sebagai contoh, kita ingin mendaki bukit yang curam. Semangat kita memberikan motivasi untuk terus mendaki samapi ke puncak. Kebijaksanaan kita menyelesaikan masalah untuk mencari jalan yang pantas dan selamat. Akan tetapi, jika badan kita tidak segagah yang diperlukan dan kita tiada disiplin untuk meneruskan usaha, pasti kita tidak akan berjaya mendaki bukit tersebut.

Apa kaitan PQ dengan EARTH?

Earth ataupun merujuk kepada tanah, mempunyai nilai dan ciri-ciri yang sama dengan badan kita. Menurut Islam sendiri pun, jasad kita dihasilkan daripada tanah dan bersesuaian dengan firman Allah :

”Dari tanah kamu dijadikan, kepada tanah kami dikembalikan kamu dan daripada t
anah kami keluarkan kamu.” (Surah Thaha : Ayat 55)

Secara saintifiknya juga telah pun terbukti bahawa kandungan jisim dalam badan kita sama jsimnya dengan kandungan bahan dalam tanah. Perkaitan antara earth (tanah) dan juga fizikal sangat jelas dan terang. Contohnya, jika kita mempunyai sebuah kebun tetapi kita tidak menjaganya dengan baik, bagaimanakah sayur-sayuran/buah-buahan kita hendak tumbuh dengan baik? Samalah dengan badan kita, jika kita tidak menjaganya dengan baik, maka bagaimana kita hendak membesar dengan sihat.

Penjagaan tanah juga haruslah sistematik dan terkawal seperti waktu siraman, kawalan serangga supaya hasil kebun kita tidak rosak. Badan kita juga tidak ada bezanya, kita hendaklah berdisiplin dalam menjaganya seperti waktu makan, waktu senaman, solat dan jauhkan daripada bahaya/ kecederaan.

Konklusi

Disiplin yang diperlukan dalam menjaga keseimbangan antara keterampilan dan kesihatan diri merupakan langkah pertama membentuk individual yang mempunyai habit yang baik. Ingat! Berlian yang cantik juga asalnya dari arang yang telah menerima tekanan yang tinggi.
___________________________________________________________________________________

Apakah yang dimaksudkan dengan Intelectual Quotient?
Intelectual quotient sering dikaitkan dengan kebijaksanaan seseorang. Pass exam with flying colours? Jika itu definisi kita, adakah Rasulullah saw, seorang yang buta huruf mempunyai akal yang rendah? Mustahil! Baginda seorang pemimpin terulung, perancang strategi terbaik, serta pelbagai peranan lain. Jadi sebenarnya, IQ membawakan konsep yang lebih bermakna daripada kejayaan mendapat markah tertinggi di dalam kelas. IQ ialah kebolehan untuk menggunakan akal bagi melakukan sesuatu perkara. IQ membantu kita menetapkan matlamat yang jelas dan fokus. Ingat, imagination is more important than knowledge.

Ok, jadi apa kaitan IQ dan WATER?
Water yang merujuk kepada air mempunyai persamaan dengan pemikiran kita. Sebagai contoh, melalui pembelajaran sains/pengalaman, air akan mengambil bentuk bekas di mana ia diisikan.

Lihat, air benar-benar mengikut bentuk bekasnya. Beginilah pemikiran kita dibentuk oleh persekitaran kita. Tidak salah jika kita sesekali keluar daripada kebiasaan kita [think out of the box] supaya kita dapat melihat sesuatu perkara daripada perspektif yang berbeza.

Air juga boleh berubah warna andai ada bahan luar [exogenous] yang dicampurkan ke dalamnya.

Jadi, jagalah pemikiran anda agar tidak dicemari oleh perkara yang negatif. Tetapi jangan pula takut untuk mencuba sesuatu yang baru. Yang paling utama, kita tahu membezakan yang haq dan batil.

Ingat! Air mempunyai komposisi besar dalam badan kita iaitu sebanyak 70%. Air ialah molekul yang hidup.

Dan Kami jadikan dari air tiap-tiap benda yang hidup. Maka mengapa mereka tidak mahu beriman?

(Surah al-Anbiya:30)

Zikir kepada Allah, selawat dan bacaan Al-Quran akan memantapkan molekul air yang terbentuk begitu indah sekali dan anda akan merasakan ketenangan yang hakiki dan amat baik untuk kesihatan fizikal dan mental anda.

Firman Allah : "orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah"

Kesimpulan :
Pemikiran kita dapat dibentuk dan dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Ia akan mudah terpesong andai kita tidak menyemat tujuan hidup yang utuh dalam diri.

____________________________________________________________________________________

Apa kaitan FIRE dengan Emotion?

Apakah yang dimaksudkan dengan Emotional Quotient?

Emotional quotient sering dikaitkan dengan emosi seseorang individu sebagai reaksi terhadap sesuatu perkara.

Namun kita harus sedar bahawa EMOSI memainkan peranan yang penting di dalam menggerakkan seseorang individu samada menuju kejayaan ataupun sebaliknya.

Bak kata pepatah orang melayu,

Api yang kecil menjadi kawan,

Apabila besar menjadi lawan.

Ok, jadi apa kaitan EQ dan FIRE?

Bayangkan api sebagai semangat kita.

Api yang membara akan memandu seseorang individu menjadi lebih bermotivasi dan seterusnya membuahkan hasil yang bermakna.

Perasaan gembira dan bersemangat ini akan dikongsi bersama rakan-rakan lain dan seterusnya mencetuskan suatu rantaian manusia yang cenderung untuk bekerjasama menghasilkan kejayaan.

Tapi AWAS!

Apabila Emosi negatif menguasai diri,

Semangat yang disalurkan bertukar menjadi perkara yang dibenci dan seterusnya membantutkan potensi sebenar diri.

Emosi yang tidak terkawal akan mendatangkan kesan buruk kepada orang sekeliling, dan lebih teruk lagi, dikhuatiri boleh member impak kepada pergaulan sehinggalah membinasakan sesebuah institusi.

Firman Allah di dalam surah An-Nisa ayat 104:

Dan janganlah kamu lemah (hilang semangat) dalam memburu musuh (yang menceroboh) itu; kerana kalau kamu menderita sakit (luka atau mati) maka sesungguhnya mereka pun menderita sakitnya seperti penderitaan kamu; sedang kamu mengharapkan dari Allah apa yang mereka tidak harapkan (iaitu balasan yang baik pada hari akhirat kelak) dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.

Kesimpulan :

Emosi yang dikawal dengan baik dan semangat yang positif boleh memberikan kesan yang baik kepada diri dan individu sekeliling. Ia boleh menyuntik semangat individu lain untuk turut sama bergerak di dalam kumpulan demi mencapai satu matlamat yang sama.

Akan tetapi emosi juga perlu dikawal dengan bijak supaya tidak membantutkan potensi diri untuk bergerak ke hadapan dan juga supaya emosi yang negatif itu tidak member kesan buruk ke atas individu lain.

____________________________________________________________________________________

Apa itu SQ?

SQ atau Spiritual Quotient adalah elemen yang terakhir dalam Battle of Element ini. Spiritual Quotient sering dikaitkan dengan rohani kita atau jika diterjemahkan dalam konteks Islam ianya membawa maksud iman kita kepada Allah swt. Pemahaman tentang iman kita terkandung di dalam konsep shahadatain atau kalimah syahadah.

Apa keistimewaan elemen SQ?

Elemen ini boleh dikatakan merangkumi elemen-elemen lain seperti PQ,IQ dan EQ. Kenapa? Kerana elemen inilah yang akan memandu PQ,IQ dan EQ di atas landasan Islam.

Apa kaitan SQ dengan Wind?

Angin adalah satu benda yang abstrak, boleh dirasa tetapi tidak boleh dilihat. Begitu juga dengan keadaan iman atau rohani kita.

Dalam Al-Quran, Allah swt berfirman :

Jika Ia kehendaki, Ia menghentikan tiupan angin, maka tinggalah kapal-kapal itu terapung-apung di muka lautan. Sesungguhnya yang demikian mengandungi tanda-tanda (yang besar pengajarannya) bagi tiap-tiap seorang (mukmin) yang sentiasa bersikap sabar, lagi sentiasa bersyukur.[As-Shura:33]

Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya, bahawa Ia menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang mengembirakan; dan untuk merasakan kamu sedikit dari rahmatNya, dan supaya kapal-kapal belayar laju dengan perintahNya, dan juga supaya kamu dapat mencari rezeki dari limpah kurniaNya; dan seterusnya supaya kamu bersyukur.[Ar-Rum:46]

Analogi yang diberikan dalam Al-quran ini cukup jelas. Angin itu adalah pemandu kepada kapal-kapal di lautan. Tanpa angin, kapal layar akan hilang arah tuju.Hidup kita di dunia ini boleh juga diibaratkan sebagai kapal yang berlayar untuk menuju ke akhirat. Iman atau SQ yang baik akan memandu kita ke arah yang benar.

Kesimpulan

Mantapkan rohani kita. Banyakkan amalan agar lebih mendekatkan diri kita kepada Allah SWT. Tidak dinafikan iman itu naik dan turunnya. Oleh itu kita hendaklah sentiasa berdoa agar ditetapkan iman kita di jalan Allah swt ini. Iman itulah yang akan menyatukan kita, tidak kiralah pelbagai latar belakang, warna kulit dan sebagainya.

___________________________________________________________________________________

Subhanallah, kita dan alam benar-benar berhubung kan? Setakat itu untuk hari ini. Nanti apabila bertemu lagi dengan nota yang kurang memberansangkan minat, saya akan menulis lagi tentang ceramah ustaz. InsyaAllah.

Nota metatarsal : Welcome 2011! Semoga bertambah amal dan iman. Terima kasih Allah atas setiap catatan indah di atas kanvas hidup ini.

0 Responses