Assalamualaikum wrt wbt.

88 days to final short case exam. 201 days to final written exam @_@

Allahuma yasir ya kareem.. Mohon doakan.

Sekadar berkongsi sedikit ilmu yang saya perolehi melalui pembacaan 30 wasiat Imam syafie mungkin 2 tahun lepas. Tinggal di rumah tanpa teman (semua housemates ke peripheral rotation) memang agak melemahkan jiwa kerana kurang peringatan,maybe? My bad.

Iman mempunyai benteng bagi menghalang segala serangan yang cuba merobohkannya. Imam Syafie meninggalkan beberapa pesanan untuk menguatkan benteng iman. Keimanan perlu dibajai dengan 5 perkara:

1) Keyakinan
Keyakinan adalah teras rukun iman dan merupakan salah satu syarat sah ibadah, nampak penekanannya dalam agama? Namun, bukan keyakinan tanpa asas. Keyakinan mesti disertai dengan ilmu pengetahuan sama ada ilmu fardu ain atau tauhid. Thinking of it, keyakinan juga adalah cara menolak hasutan syaitan dalam ibadah atau kehidupan seharian. Mesti tanam keyakinan,aite?

2) Ikhlas
Pernah dengar perumpamaan semut hitam berjalan pada malam yang pekat? Yes,ikhlas itu rahsia Allah. Imam Syafie cakap cara kita nak ukur keikhlasan ialah dengan menilai hati kita (tidak bangga dipuji, tidak kecewa dikeji. remember redha Allah > redha manusia?) Ada sirah menceritakan dalam satu peperangan, Ali diludah oleh seorang musuh tatkala mahu menghunuskan pedang untuk membunuh musuh tersebut. Tahu apa tindakan Saidina Ali? Terus dilepaskan musuh tersebut. Apabila ditanya sebab di sebalik tindakan itu, "Aku takut kalau-kalau pukulanku sesudah ludah itu adalah kerana marah akibat diludah dan bukan kerana Allah." Amazed? I am.

3) Mengerjakan amalan sunat
Pernah tengok Masterchef? Ia rancangan kegemaran saya walaupun saya bukan pandai masak pun. Tak best kan kalau ada main menu tanpa appetizer dan dessert? Kalau itu keperluan fizikal kita, samalah keperluan rohani. Tak best la kalau buat yang wajib je tanpa ada 'appetizer dan dessert' ibadah iaitu amalan sunat. Kenapa perlu buat ibadah sunat? Sebab ia menyempurnakan amalan wajib (yang masih tercari-cari khusyuk) dan meninggikan darjat seseorang di syurga (kalau exam bukan main nak aim 1st class honours, why not for ur akhirat?). Cuma, buat amalan sunat jangan sampai lupa perkara yang wajib. Dah lama Islam ajar konsep priority.

4) Istiqamah
"Kerjakanlah amalan semampu kalian, sesungguhnya sebaik - baik amalan adalah yang dikerjakan secara terus menerus walaupun sedikit" (HR Ibnu Majah)
Sounds familiar? It is. Istiqamah bukan bermaksud statik. Istiqamah ialah kaizen iaitu continuous improvement. Continuous improvement. Syaitan sentiasa berusaha dan istiqamah, jadi apa akan jadi kalau iman kita statik tanpa ada usaha pembaikan? Obvious answer. Retorik.

5) Disiplin
Disiplin dalam segenap aspek sama ada hubungan dengan Allah mahupun hubungan seharian dengan manusia lain. Ulama' tasawuf pernah berkata "Yang menjauhkan hamba itu daripada Allah bukanlah kerana tidak cukupnya ilmu dan amal tapi kerana kurangnya adab dalam melaksanakan ilmu dan amal." Jadi, jom perhalusi ibadah kita dari semasa ke semasa. Continuous improvement again,remember?

Apa yang menarik tentang nasihat alim ulama' ni ialah tips mereka adalah sesuatu yang 'proved right'. Orang lama bercakap bukan atas dasar teori semata, tapi atas dasar pengetahuan dan pengalaman. Nak ajar masyarakat dan anak-anak, kita kena betul dulu x? InsyaAllah, ayuh usaha!


bookmarks: , edit post
0 Responses