sejenak memandang pokok yang makin terkulai layu.

istiqamah. yup! elemen terpenting dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan. memetik pepatah melayu, sikit-sikit lama jadi bukit.(ke salah konsep??) sama la dgn ke'istiqamah' an ku menyiram pokok bunga tu. walaupun terpaksa berlari-lari ke dapur setiap pagi demi mendapatkan sumber air free kat ireland ni. sayu gak hati mengenangkan bunga yang makin layu dan terkulai. daun pun macam mati segan hidup x mahu. tapi macam mak kata, pokok pun perlukan kasih sayang. sama macam manusia. jadi berbekalkan doa, aku berharap je la Allah masih bagi harapan utk pokok aku. hehe.. cam ape je..

tanggungjawab - menjaga pokok pun tanggungjawab tau! di saat aku membeli pokok tu pun, aku dah ada tanggungjawab baru. kena la laksanakan btol2! semangat2!

ketabahan.. woo..sungguh x tahan melihat kelayuan pokok yang ku sayangi itu. walau ramai yang menasihatkan aku untuk pasrah dengan 'pemergian' pokok yang ku beli di Dunnes Store. nope. aku tau pokok tu masih mampu hidup. ye!!! (beremosi plak) tapi berkat kesabaran ku, pokok tu ada bunga di musim autumn dekat2 winter ni. wee! alhamdulillah...

dulu layu. kini. kembali berbunga. kembang walau tak harum. alhamdulillah. berkat kesabaran ku menyiram tanpa jemu. mendoakan pokok itu kembali segar. walaupun yang memenuhi hanyalah daun hijau dan bukan bunga.
jadi kesimpulannya, jadi la tabah. macam bunga tu. masih nak berkembang walaupun tgh autumn.



nota metatarsal : ni akibat bosan tapi malas baca buku..
7 Responses
  1. loOkinoomz Says:

    yup. SALAH konsep leen..ptutnye kne baikpulih pepatah tu jadik mcm nie,

    "sikit-sikit, lame2 jadi bukit, pastu jadi gunung, pastu jadi gunung tertinggi di antara gunung-gunung sedunia..pastu tinggi lagi shingga tak layak di panggil gunung... tinggi lgi, mengalahkan pkok kacang jack..then tinggi lagi..tinggi terus ke infiniti"

    huh2x (lelah dah) hrm, itu baru ade gaye istiqamah..hehe

    Hmm, bgus leen, teruskan beristiqamah. pastikan ak sempat jumpe pkok tu walau tidak bunganye..hehee


  2. k.iman yg rindu leen Says:

    leen adikku syg ^-^

    leen, letak la shoutbox kat blog ni. boleh akak jerit2 kat situ ckp akak rindu kat leen n adik2 akak yg lain! hehe.. rindunyeeeeeee!!!

    kapankah kita bertemu?

    jage diri baik2 kat sane. insyaAllah ade rezeki akak jumpe leen. take care dearie. fi amanillah~

    p/s: nnt2 akak dtg singgah sini lgi. akak nk pekse ni. doakan ye? muahss!! *hugs*


  3. JHaZKiTaRo Says:

    salam.. tgh berbloghopping terhop ke sini pulak.. nice blog by the way.. hope u enjoy your 1st year in Dublin.. :)


  4. This comment has been removed by the author.

  5. k.iman : kak iman! miss u much2 gak! uuu..nnti insyaallah kte jmpe.hehe..gud luck n all the best ek. baek (tunduk2) nanti leen ltk shout bix. dpt la rmai org jerit2 rindu kat leen nnti.. hehe.. ;)

    jhazkitaro : aiyo..segan la plak kan.. blog cam ape je ni..hehe.. u got much better2 blog. even fren of mine pun knal tau. dia ckp ada x senior ko yg da lwt satu dunia tu. hehe.. femes2..


  6. JHaZKiTaRo Says:

    hahah.. my blog dulu lagi hampeh.. your blog ni kire ok laa ni.. your frens pun tau?? alamak.. segannye.. haha..


  7. hehe.. owh x hampeh sgt la ni.. hehe.. ye2..kawan kat indon lak tu. sugguh femes ye..hehe